Påverkan på sydafrikanska viner i spåren av covid-19

Coronapandemin är bara ett fartgupp under en vinrankas långa liv, menar Justin Corrans, ny chefsvinmakare på KWV i Sydafrika. Därmed inte sagt att pandemin har satt sina spår – tvärtom har Sydafrikas vinnäring drabbats hårt. Men med rätt inställning leder en kris till något bättre. Särskilt när den pågående druvskörden verkar mer än lovande.

– Bakom mig kan du se en glimt av vineriet, där alla ekfat är. Därinne ligger nu fjolårets druvskörd och mognar lugnt och fint, säger Justin Corrans via datorskärmen.

Så lugn som Justin Corrans verkar vara är det svårt att tro att han axlade rollen som ny chefsvinmakare på KWV för bara drygt ett halvår sedan, mitt under coronapandemin. Den har slagit mycket hårt mot en redan utsatt sydafrikansk bransch.

– Jag började på KWV efter 13 veckors lockdown, så min första tid var ett elddop där vi genast började planera för olika scenarion. Det som sker på KWV under ett normalt affärsår har vi behövt göra varje månad utifrån vilka länder som öppnar och stänger, berättar han.

Justin Corrans
Som chefsvinmakare leder Justin Corrans KWVs team av vinmakare och vitikulturister, utvärderar dryckernas utveckling, diskuterar vinmakningstekniker och vinstilar samt koordinerar arbetet med övriga avdelningar så att KWVs drycker når ut i världen.

Total nedstängning och säljförbud

I Sydafrika har det inte riktigt varit samma silkesvantar på som i Sverige när det gäller råd och restriktioner kring corona. Initialt valde regeringen att stänga ner hela landet och endast nödvändiga verksamheter fick hålla öppet.

Tack och lov ansågs den pågående druvskörden vara nödvändig att slutföra, men dessvärre stoppades all export, transport och lokal försäljning av vin under många veckor. Det har lett till ett överskott av sydafrikanskt vin som är trixigt att sälja och flera initiativ har tagits för att dämpa konsekvenserna, bland annat en kampanj med hashtagen #SaveSAwine, som vill uppmuntra folk till att köpa mer vin från Sydafrika.

Sydafrikanskt vin en favorit

Mellan 2008–2010 var Sydafrika det land vi i Sverige drack mest vin från. Landets viner är fortsatt mycket populära bland svenska vinkonsumenter, men coronapandemin har medfört flera avlistningar samtidigt som den sydafrikanska vinhyllan på Systembolaget har krympt.

KWV i Sydafrika
KWV är en av världens största vin- och spritproducenter. Företaget grundades 1918 och har sitt säte i staden Paarl i vinregionen Western Cape. Foto: Shutterstock

Tre sätt att stötta Sydafrikas vinproducenter är att köpa de viner i fasta sortimentet som finns på hyllan, botanisera i beställningssortimentet på systembolaget.se och att välja ett sydafrikanskt vin från krogens dryckesmeny i stället för det gamla vanliga nästa gång.

– Mitt tips till alla svenska vindrickare är att gå på vinsafari och återupptäcka en gammal favorit från Sydafrika, men också att vara mer äventyrlig och våga prova något nytt. KWVs viner har utvecklats och förbättrats enormt mycket de senaste åren, säger Justin Corrans.

SE MER: Här är ett urval av KWVs drycker i Systembolagets sortiment

Åtråvärd lansering i februari

Ytterligare ett sätt att utforska Sydafrikas vinvärld är att hålla koll på Systembolagets lanseringar i det tillfälliga sortimentet. 

The Mentors är KWVs premiumserie, där små partier av högklassiga druvor möter modern vinmakning samt passion och kärlek för att producera innovativa viner av yppersta kvalitet.

– Cabernet Franc är en traditionell Bordeaux-druva, men den har även en lång historia inom sydafrikansk vinmakning. På rätt plats ger druvan ett vin i klass med de bästa i världen gjorda på just Cabernet Franc, vilket jag tycker att vi har åstadkommit, säger Justin.

Han beskriver KWV The Mentors Cabernet Franc som ett elegant och exceptionellt bra vin, med precis den rätta balansen mellan riktigt koncentrerad, mogen frukt och örtiga inslag av salvia, där välavvägda tanniner bidrar till en lång eftersmak.

RECEPT: Laga tryffelrisotto till ett fruktigt och smakrikt sydafrikanskt vin

Prisregn vattnar vägen framåt

Något som har betytt oerhört mycket för Justin Corrans och hela teamet är alla fina priser som KWVs drycker har lyckats kamma hem under coronapandemin.

– Det faktum att vi både blev bästa vinproducent och att KWV The Mentors Orchestra 2018 utsågs till 2020 års bästa vin i Veritas Vertex Awards (Sydafrikas största tävling inom vin och sprit, reds anm.) ger oss massvis med motivation och bevisar att vi är på rätt väg, säger han.

Justin är samtidigt extra stolt över fjolårsvinnaren KWV Classic Collection Cape Tawny, ett dessertvin som även har hyllats i den sydafrikanska vin- och vingårdsguiden Platter’s samt har prisats i The Old Mutual Wine Trophy Show.

– KWV har en gedigen historia av att göra starkvin och just detta vin är väldigt unikt för vår portfölj. Det tar tio år att skapa, så att få erkännande för det är verkligen speciellt.

Vädergudarna struntar i corona

Oavsett hur covid-19 kommer att påverka Sydafrika i framtiden är säsongens druvskörd än så länge ohotad. Corona till trots har 2020 varit ett vädermässigt väldigt lyckat år för Justin Corrans team av sex vinmakare och två vitikulturister.

LÄS OCKSÅ: Möt vitikulturisten – vinmakarens högra hand i vingården

Flera år på raken har Sydafrikas vinproducenter brottats med tuff torka, men det senaste året har bjudit på svalka och regn. Dammarna i Western Cape har varit fulla och för Justin var det ett minnesvärt ögonblick när han besökte Theewaterskloof Dam, regionens största damm, för att med egna ögon se den svämma över för första gången på sex år.

– Först skördar vi druvor till basvinet för Laborie Brut Cap Classique och i april kommer de sista Cabernet Sauvignon-druvorna in till vineriet. Årgång 2021 ser mycket lovande ut!

Planerar för att bli bättre

Men vinmakning är inget för den otålige. Det tar uppemot tre år innan en ny vinranka bär frukt. Vid 10–15 års ålder är den som bäst med en total livscykel på omkring 20 år.

– Sett ur det perspektivet är corona bara ett fartgupp under en vinrankas långa liv. Du kan antingen låta det påverka dig negativt, eller lära av det och planera för att bli bättre.

3 fakta om Sydafrikas nationaldruva

Självklart gör KWV vin på Sydafrikas egen druva pinotage. Men vad vet du om den?

1. Snart en 100-årig korsning

Det kanske är svårt att tro att vinvärldens mest kräsna druvan pinot noir utgör ena halvan av druvsorten och namnet pinotage, men jo, så är det. Den andra halvan består av cinsault, tidigare benämnd hermitage, därav ”tage” på slutet. Korsningen togs fram 1925 i syfte att skapa en druva som liknade pinot noir i smaken, men som fixade Sydafrikas varma klimat.

2. Äpplet föll en bit från trädet

Trots att pinotage alltså rent tekniskt är besläktad med pinot noir är druvorna inte ett dugg lika. Pinotage både ser ut och smakar mer som syrah/shiraz. Det är en tanninrik, mörkfärgad druva med relativt låg syra som ger smakrika viner, ofta med viss rökighet från fatlagring.

3. Kom ihåg inför grillsäsongen

I Sydafrika är braai en viktig social tradition. Braai är afrikans för barbeque, eller grillning helt enkelt, och innebär att de flesta köttdetaljerna tillagas i en braai som eldas med ved och kol. Vad det har med pinotage att göra? Jo, för att det är det självklara vinvalet till grillat kött!

Tips!
Intresserad av ett fruktigt och fylligt rött vin med rostad fatkaraktär och stark doft av kaffe och choklad? Prova Café Culture, nr 2369, ett rött vin framställt på en speciell klon av pinotage som heter Pi 48. Vinet är Fairtrade-märkt, vilket ger en extra angenäm eftersmak. Servera exempelvis till viltsauté med rotfruktsstomp och brynt sojasmör.

Produktchef Charlotte Oldne tipsar:

4 viner från Sydafrika att upptäcka

Roodeberg

109 kr

Läs mer

KWV Chardonnay

99 kr

Läs mer

KWV The Mentors Cabernet Franc 2021

209 kr

Läs mer

Fördjupa dig mer inom mat och dryck

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.