”Du kan lära dig att tycka om precis allt”
Att resa och laga olika maträtter på plats är matkreatören Sofia Henrikssons största passion och drivkraft i livet. Resultatet delar hon med sig av i kokboken Always hungry, som också är namnet på hennes nya intervjupodcast. Hittills har hon varit i över 50 länder och vill inspirera alla till att våga testa nya råvaror, tekniker och smaker i sitt eget kök.
Hon skulle kunna föräta sig på skaldjur och bearnaisesås, älskar att beställa ett glas champagne före maten i tuff konkurrens med negroni, är besatt av svartpeppar och envisades med att äta koriander i ett års tid för att lära sig tycka om det. Som barn lekte hon att hon var med i matlagningsprogram på tv och häftade ihop A4-sidor till kokböcker.
LÄS OCKSÅ: Champagne, crémant, cava och spumante – festlig bubbelguide
Leken blev till verklighet när då 27-åriga Sofia Henriksson stod som slutlig segrare i Sveriges mästerkock 2020. På audition imponerade hon stort på juryn med sina crispy fish tacos och innan mästerkocksvinsten ens var officiell hann hon spela in Decenniets mästerkock där åtta tidigare vinnare tävlade mot varandra och Sofia kom på en femteplats. Men någon självklar matlagare har hon aldrig känt sig som.
– Många av de andra deltagarna var kända i sin umgängeskrets för att laga god mat, det har inte jag alls varit, fast jag har alltid älskat mat och ofta lagat mat tillsammans med andra. Så resan med Sveriges mästerkock har gett mig en enorm självförtroendeboost, berättar Sofia.
Samtidigt tror hon att känslan av att ”åh, nu måste jag leverera” kan ha sinkat vissa andra, medan hon själv inte alls har haft den pressen på sig. Hon har vågat friskt och haft kul, vilket lite definierar hennes inställning till matlagning. Att låta leken fortsätta.
Alltid hungrig på världens mat
Sofia Henrikssons främsta källa till matinspiration är att resa – helst långt bort och länge. Hon har bott och jobbat i Madrid, tågluffat i Italien, tillbringat långa perioder i Sydostasien och sa upp sig för att resa runt ett halvår i Syd- och Centralamerika. När hon gav ut kokboken Always hungry hade hon varit i över 50 länder och i boken kokar hon ner det till en matresa genom fyra världsdelar, 21 länder och ett 40-tal recept.
– Vart jag än reser tar jag reda på hur man lagar olika maträtter på plats, av folk jag bor hemma hos, lär känna längs vägen eller genom att fråga på restaurang. Jag suger åt mig som en svamp och vill uppleva andra matkulturer, på riktigt, inte åka till Tulum eller Marbella för att sedan säga att jag vet hur mexikansk eller spansk mat smakar, säger hon.
Och smakar på mat, det gör Sofia med hull och hår, oavsett om det handlar om larver på tacon, skorpioner på spett eller kackerlacksbröd. Sedan behöver hon inte älska det och kan tycka att det är lite jobbigt, men i grunden äter hon allt hon blir serverad.
– Att ha grejer man inte tycker om är rätt tramsigt för du kan lära dig att tycka om precis allt. När jag skulle leva och äta som skidåkaren Ebba Andersson under en dag var det brunost, skinka, gurka och sötstark senap som gällde på frukostmackan. Det lät fruktansvärt och brunost har jag haft en spänd relation till, men sedan dess äter jag det varje morgon!
Paradrätten – att inte ha någon
I tv-kanalen Godare har matresan fortsatt i programserien Världens smaker och om det inte vore för coronapandemin hade Sofia säkert checkat av flera resmål på sin bucketlist (för visst har hon en sådan i mobilen!). Sedan restriktionerna släppte har hon ändå hunnit resa till Sri Lanka, spela in nya matprogram i Haugesund och varit på mat- och vinresa till Frascati.
– Målet är att besöka alla länder i världen! Jag vill färdas på savannerna genom Afrika, se Pakistan för det ska vara så väldigt vackert, rida i Mongoliet och utforska Argentina, för dit kom jag bara nästan när jag var på långresa i Sydamerika. Och då var jag vegetarian, vilket verkligen inte lirar med den kött- och asadokultur som dominerar där.
– Sedan vill jag fördjupa mig i maten från Mellanöstern och hur man använder exempelvis za’atar, labne och yoghurt som syra i maten i stället för citron och vinäger, fortsätter Sofia.
På hemmaplan har hon nyligen lanserat intervjupodcasten Always hungry där hon får chans att kombinera sina två största intressen – mat och journalistik.
– Jag har jobbat med radio och konsumerar väldigt mycket ljud, det är ett så härligt sätt att lära känna människor och höra dem prata. Via podden får jag en ursäkt att fråga mina gäster om deras relation till mat, för alla äter, oavsett vem du är, förklarar hon.
Premiäravsnittet gästades av matprofilen Zeina Mourtada, följt av bland andra komikern, författaren och programledaren Clara Henry, fotbollsspelaren Henok Goitem och artisten Peg Parnevik. Varje vecka fram till juni släpps ett nytt avsnitt, men oavsett gäst ställer Sofia alltid frågan vad deras paradrätt är. Måhända för att hon själv inte har någon.
– Jag är så imponerad av dem som kan svara på den frågan. Själv lagar jag i princip aldrig samma rätt två gånger för jag kommer sällan ihåg hur jag gjorde första gången, haha.
Plugga vin, kitesurfing och klaris
Att Sofia Henriksson kan laga mat råder det inte längre några som helst tvivel om, men det färre kanske vet är att hon när en dröm om att bli sommelier.
– Två gånger har jag sökt in till sommelierutbildningen, men tyvärr har tiden inte räckt till. Däremot går jag på vinprovning minst en gång i veckan och fördjupat mig allt jag kan i vinets värld för att kunna prata om olika druvor, områden och lättare hitta rätt dryck till maten.
Härnäst vill Sofia kunna gjuta chokladpraliner, cykla med ”klickskor” då hon ska genomföra En Svensk Klassiker, utveckla sina skills inom kitesurfing och bemästra konsten att göra klaris till sitt senaste stora intresse – att blanda drinkar, inte sällan med favoritspriten gin.
– Visst är det trevligt med alkoholfria drinkar, men alkohol gör verkligen underverk för smaken, det är den bästa smakförhöjaren som finns! Även att experimentera med salt, eller brynt smör, som är så populärt nu. Soja i drinkar kan också vara jättegott, tipsar hon.