SMAKA möter Christin Kashou – Sveriges nya mästerkock

Hon beskriver sig själv som en ”ramen-addict” och älskar att laga mat med massor av kryddor, umami och hetta. Sommaren 2020 tog hon juristexamen, men det är i egenskap av Sveriges mästerkock 2021 vi möter Christin Kashou mitt i ett urbant trädgårdsland för ett mästerligt smakäventyr i det gröna. Givetvis bjuds det på vinnargrödan kålrabbi!

På audition golvade hon juryn med ramen på hemgjorda nudlar, tonkatsu (fläskbuljong), långbakad fläsksida, ångkokta grönsaker och ett 63-gradigt ägg. Målinriktat och fokuserat fortsatte hon att imponera och efter en spännande final mot Ayla Canpunar kunde den då nyexaminerade juristen Christin Kashou titulera sig vinnare av Sveriges mästerkock 2021.

En av tre mingelrätter hon bjöd på i finalen var ingefärspicklade kålrabbiblommor. Den har blivit hennes signatur och hon serverar den ofta på sina middagsbjudningar.

SE MER: Get ready to mingle – 9 enkla tilltugg (och recept på klassisk sangria)

– Kålrabbi är en underskattad gröda, om fler bara visste hur mycket det går att göra med den! Du kan woka den, ångkoka, steka, baka, råstrimla eller göra små kulor och strö över en bit fin fisk. Den har en mild kålsmak och en härligt krispig konsistens, säger Christin.

Christin Kashou
Född: 5 september 1996.
Familj: Sambon Antonio, mamma, pappa, en storebror och två lillasystrar.
Bor: Lägenhet i Solna.
Gör: Jobbar med matinspiration och vill bli professionell kock. Har en examen inom bolagsjuridik och är också utbildad barista.
Aktuell: Vinnare av Sveriges mästerkock 2021 i TV4 och med kokboken ”Mina asiatiska favoritrecept” (Bonnier Fakta).
Skulle kunna föräta mig på: Nudlar, äter absurda mängder (udonnudlar är favoriten!). 
Har en spänd relation till: Banan och halloumi.
Dricker oftast: Rött vin (helst barolo), annars vatten eller te.
Mest använda smaksättare: Soja – till alla kök. Har alltid en literflaska Kikkoman hemma.
Tre ord som beskriver mig: Glad, organiserad och spontan.
Följ på: @christinkashou.

Avgörande besök i Kina

Matlagning har alltid varit en central del av Christin liv. Hennes föräldrar är från Palestina och inom den arabiska kulturen cirkulerar högtider och händelser kring vad det blir för mat. Under studierna vid Stockholms universitet bodde hon kvar hemma och ansvarade med glädje för att planera, handla och laga maten – ofta med yngsta lillasystern som hjälpreda.

– Ja, hon är min souschef, haha, som får hacka och förbereda grejer. För det går åt mycket mat i min familj – vi säger att vi har öppet hus hos oss för oavsett dag och tid på dygnet är vi minst tio personer vid middagsbordet med alla kompisar och så, berättar hon.

Christin är uppväxt på arabisk och svensk husmanskost, men har på egen hand utvecklat en brinnande passion för det asiatiska köket. Den uppstod redan när hon sju år gammal hälsade på sin pappa på jobb i Kina. Hon föll pladask för alla unika råvaror och intensiva smaker.

Picklad kålrabbi med sparris och färskostkräm
I samarbete med SMAKA har Christin Kashou gjort en twist på sina ingefärspicklade kålrabbiblommor och omvandlat dem till picklade kålrabbitacos fyllda med färskostkräm, sparris samt en frasig panko- och sesamtopping. Supergott till alla festliga tillfällen!

Odlar på liten balkong

I Kina, Asien i stort och i Mellanöstern utgör grönsaker traditionellt sett en större del av måltiden och även om Christin Kashou aldrig skulle vilja bli vegetarian är det självklart att inkludera mycket grönt i maten hon lagar.

I lägenheten hon bor i med sambon Antonio odlar hon sina egna örter och har nyligen upptäckt rödbladig basilika. Annat hon odlar är rädisor, olika sorters krasse, groddar och skott. I sina föräldrars trädgård driver hon bland annat upp salladslök.

Bästsäljande kokbok

Förutom att vara en flitig krogbesökare hämtar Christin mycket matinspiration från sociala medier, matlagningsprogram och asiatiska kokböcker. Så när turen kom till henne själv att göra en kokbok – en del av vinsten i Sveriges mästerkock – fick hon äntligen möjlighet att tömma mobilen på alla receptidéer och anteckningar hon samlat på sig där.

Kokboken bär titeln ”Mina asiatiska favoritrecept” och är en kärleksförklaring till Ostasiens matmetropol bestående av Kina, Japan och Korea. Det snålas inte på kryddor, umami, hetta och fermenterade ingredienser, men anslaget är enkelt och inbjudande.

Mina asiatiska favoritrecept
Ostasiatiska smårätter, sallader, dumplings, ramen (nudelsoppor), varmrätter och en noga utvald dessert. Det är en fröjd för alla sinnen att bläddra igenom Christins vinnarkokbok.

– Jag vill visa hur lätt och gott det kan vara att laga asiatiskt. Du behöver inte köpa massa krångliga ingredienser, det räcker med lite soja och sesamolja för att få till en asiatisk touch och på så vis introducera fler till den värld av smaker jag brinner för, säger Christin.

Mission accomplished – boken sålde slut i ett nafs och har fått tryckas om.

– Ja, den har tydligen slagit rekord bland vinnarkokböckerna från Sveriges mästerkock fick jag veta någon vecka efter finalen. Så när jag redan svävade på moln, svävade jag ännu mer!

Vill driva krog i framtiden

Segern i Sveriges mästerkock har gett Christin Kashou proffsens bekräftelse på att hon har en god palett och kan sina smaker. Men hon känner sig långt ifrån fullärd, och har nu kastat sig ut i krogvärlden för att skolas inom kockyrket på riktigt. Drömmen om en egen restaurang hägrar – kanske blir det också en andra kokbok.

– Jo, jag har funderat på det och det jag kan sakna på den svenska marknaden är en mer hardcore kinesisk, japansk eller koreansk kokbok där du får en tydligare genomgång av lite mer komplicerade råvaror och smaksättare. Vi får se var det landar…, avslutar Christin.

3 favoritkrogar i Stockholm

”Medan andra spelar padel, går jag på restaurang”, har Christin Kashou sagt i en intervju. Här är hennes tre favoriter i storstan!

1. Surfers, Norrlandsgatan 24/Humlegårdsgatan 24
Gillar du kryddstark kinesisk mat, ofta smaksatt med sichuanpeppar, är det hit du ska gå och beställa in en drös smårätter att dela på. Missa inte den spännande dryckesmenyn! I Visby finns ett tredje Surfers på Södra Kyrkogatan 1.

2. Farang, Tulegatan 7
En lite exklusivare restaurang för tillfällen du inte behöver tänka på plånboken, men så väntar en otroligt vällagad, genuin och unik smakupplevelse. Fokus ligger på matkulturerna i Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien.

3. Minako, Västmannagatan 48
Sushibar i japansk stil dit Christin har gått i många år att hon fått smeknamnet Kerstin. Här äter hon den finaste fisken, konstaterar hon, och även om nyfikenhet är stor att testa Sushi Sho, är lojaliteten till Minako stark. Välj mellan omakase (kockens val) eller klassisk sushi.

Mat och dryck för en godare sommar

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.