Den broderliga superkombon mellan mat och dryck

Kulinarisk kunskap, kära matminnen och skratt avlöser varandra när två riktiga proffs samtalar om mat och dryck. Det fina samspelet är dock kanske inte helt överraskande. Bröderna Mattias ”Fredagskocken” Larsson och Andreas ”Le Grand Sommelier” är vana att arbeta ihop och tillsammans bildar de en oslagbar superkombination.

Andreas Larsson är sommelieren som blivit både svensk, nordisk och europeisk mästare i sommellerie och 2007 blev han dessutom världsmästare. Två år yngre brodern Mattias Larsson har sedan han gjorde entré som Fredagskocken i radioprogrammet Mix Megapol fortsatt att ha det som sitt framgångsrika epitet, känd för sin lättlagade festmat.

Trots att bröderna Larsson inte växte upp i ett särskilt gastronomiskt hushåll var passionen för matlagning ständigt närvarande.

– Det fanns alltid kärlek till mat hemma, fast det var köttfärssås eller korvstroganoff som tillagades. Mamma tyckte om att baka, farmor var kokerska och lagade världens godaste mat och mormor stod jämt i köket, säger Mattias.

Bröderna Larsson grillar
I Mattias Larssons kombinerade hem och matstudio på Rådmansö står den stora utegrillen i centrum för smakfulla möten mellan honom och storebror Andreas.

Båda bröderna lyfter särskilt fram mormor Evas matlagning. Mattias berättar om hennes kycklinglevergryta som hans första kulinariska uppenbarelse och det första recept han lärde sig att laga. Andreas minns att deras mormor gjorde vinägrett till sallad, med dijonsenap.

– Mormor hade till och med vitlök i vissa rätter, vilket var något som vanliga svenssons tyckte var märkligt på den tiden, för det luktade ”jättekonstigt”, säger han.

Till bords med bröderna Larsson

I normala tider, när inte coronapandemin begränsar sociala kontakter, älskar bröderna Larsson att bjuda varandra och andra på middag. Vad det blir för mat? Andreas, som också är kock i grunden, lagar gärna en franskinspirerad lunch.

– Helst en helrostad ekologisk kyckling. Och om jag vill lyxa till det så tillagar jag den med tryffelskivor under skinnet. I glaset häller jag en förförisk röd bourgogne som har tio till tolv års mognad. Det är perfektion för mig, säger han.

Mattias gillar att vara kreativ i köket, men landar främst i klassiska smaker:

– Om jag ska bjuda på middag tycker jag om att utgå från vinet och laga rätter till det. Att inleda med champagne och något champagnesnacks, vidare till vit bourgogne, kanske en rätt för röd bourgogne och en annan till röd bordeaux.

Andreas berättar att han har ett nytt tilltugg redo att laga till sina gäster.

– Jag har äntligen bemästrat häxkonsten att baka riktigt fina gougères som jag fyller med crème fraiche eller färskost, gräslök och caviar eller löjrom. Till det champagne så klart!

Det här är bröderna Larsson

Storebror Andreas (t v i bild) 
Född:
18 mars 1972.
Bor: Liljeholmskajen i Stockholm.
Gör: Sommelier (och kock), föreläsare, utbildare och vindirektör på PM & Vänner i Växjö.
Följ på: @legrandsommelier och andreaslarsson.org.

Lillebror Mattias (t h i bild)
Född: 31 december 1974. 
Bor: Vid Åkeröfjärden på Rådmansö.
Gör: Kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör.
Följ på: @fredagskocken och fredagskocken.se.

Konsten att lyssna på vinet

Med jämna mellanrum leder bröderna en heldagskurs på temat vin och mat i kombination. Kursen inleds med en provning av fyra olika vintyper och våra fem grundsmaker, hur allt mellan dem samspelar, men också vad olika texturer gör för helhetsupplevelsen.

– Ja, till exempel varför det är gott med något krispigt till något som är mjukt och det klassiska att sötma i maten gör vinet strävare och syrligare, eller att syra i maten gör vinet rundare, mjukare och fruktigare. Alltså lite ABC i det gastronomiska alfabetet, säger Andreas.

LÄS OCKSÅ: 10 ord och uttryck som utvecklar ditt vinlingo

Deltagarna blir sedan tilldelade varsin huvudråvara som de ska laga en rätt av till ett särskilt vin, säg en köttbit till ett vitt vin eller en bit vit fisk till det kraftigaste rödvinet.

– De flesta skulle göra tvärtom, men det är faktiskt inte det animaliska proteinet som är avgörande för en lyckad matchning, utan tillagningen och tillbehören, säger Mattias.

– De får ofta till det väldigt bra när de vågar lyssna till vinet och utgår från det för att sedan göra något relativt enkelt och avskalat. Det är en ögonöppnare för många, flikar Andreas in.

Grillade pilgrimsmusslor och nektariner med grillad chimichurri
För SMAKAs räkning har Mattias och Andreas Larsson komponerat ett antal rätter utifrån utvalda viner. Först ut är grillad pilgrimsmussla och nektarin med ”grillad chimichurri” till en frisk och fruktig albariño från Uruguay.

Vill jobba mer ihop i framtiden

Andreas och Mattias broderliga relation och gemensamma intresse för mat och dryck har resultatet att de ständigt sporrar varandra till att hitta nya lösningar och idéer.

– Vi pratar om vad vi har ätit, vad vi har druckit, vad vi ska laga eller var man har varit. Och vin hade jag inte lärt mig om på samma sätt om det inte vore för Andreas, säger Mattias.

Brödernas förhoppning är att de ska få tid till att jobba mer tillsammans när deras respektive karriärer börjar lugna ner sig. Men ingen syskonrelation utan ett visst mått av gnabb.

– Andreas lagar väldigt god mat, men på ett lite klumpigare sätt. Jag gör lite mer ”arbetad” mat, det kan hamna en blomma där eller så, men då gnäller han på mig och kallar mig för ”Ernst”. Vi gillar ganska lika mat, men vi har ändå två olika matlagningsstilar.

Bröderna Larssons superkombinationer

Så klart vi tar tillfället i akt när vi har en grym kock och überproffsig sommelier att låta dem lista några särskilt bra kombinationer mellan dryck som mat, så kallade superkombos.

6 särskilt lyckade smakmöten

  • Röd Rioja i traditionell stil till dillchips – en riktig klassiker.
  • Tysk halvtorr riesling till råmarinerad lax med mango, avokado, sesamfrön och chili – det går inte att komma ifrån hur gott det är.
  • Sauternes till pekinganka eller cheesecake på roquefort – två vitt skilda, men lika oväntat lyckade möten mellan sött och salt utifrån samma vin.
  • Pucko till kokt korv – ibland är det enkla exakt det du behöver.
  • Kaffe till ostmacka – det rostade kaffet till det rostade brödet med det fett och sälta från smör och ost, som tar ner beskan i kaffet och får fram frukten… En grym kombination.
  • Kryddigt rött vin till sötlakrits – otroligt (tycker Mattias, medan Andreas är skeptisk).

Sommarfika, en druvguide och sparrisfrossa