Ida Kilåker är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Finalen av Lily Bollinger Award blev en minst sagt nervkittlande historia, men till slut var det Ida Kilåker från Lenoteket i Lund som knep segern. Från att ha kommit trea ifjol kan hon nu stoltsera med titeln Årets Lily Bollinger 2023.

Efter att finalisterna i Lily Bollinger Award hade utmanats i flera praktiska tävlingsmoment och slutligen stått sida vid sida för att hälla upp varsin flaska Bollinger Rosé så jämnt som möjligt i tio glas meddelade juryns ordförande Tina Johansson att Ida Kilåker från Lenoteket i Lund är Årets Lily Bollinger 2023. Därmed släppte oron om att bli ”den ständiga trean”.
 
– Jag kom på tredjeplats förra året och samma sak i höstas när jag ställde upp i Swesomm Junior Challenge, så jag har känt mig väldigt revanschsugen och lite mer tävlingsinriktad än vad jag tidigare har trott om mig själv. Men nu är känslan bara ”yes!” och jag är så stolt över att jag lyckades gå hela vägen denna gång – det var värt att kämpa för, säger en lycklig Ida.

Ida Kilåker
Det är viktigt med rena glas – Ida Kilåker synar dem därför noga innan hon serverar vinet.

Praktiska moment under tidspress

Finalen av Lily Bollinger Award 2023 var uppdelad på två dagar, där den första gick ut på att skriftligt blindprova tre vita viner följt av ett omfattande teoriprov. Dag två var jury och publik på plats när finalisterna en och en äntrade scenen för att bland annat blint identifiera tre olika röda viner, rekommendera gäster olika drycker från en vinlista med en flera fel, ge matchande matförslag och också servera dryck korrekt utifrån gästernas beställning.

Innan det sista tävlingsmomentet då roséchampagnen korkades upp hann pulsen stiga ytterligare när ett quiz med frågor som ”Var är vi?” och ”Vem är producenten?” skulle avklaras på tid.

Hur laddade du upp inför finalen?
– Så klart har jag läst på och repeterat mycket av det som annars lätt glöms bort, men mot slutet har jag försökt vila i att man kan det man kan. Förra året gjorde jag min tävlingsdebut och jag kände mig osäker i att stå på scen, så denna gång var mitt mål att andas och använda nervositeten som en drivkraft i stället.

Vilket roligast respektive svårast?
– Den skriftliga blindprovningen första dagen var roligast. Svårast var att servera dryck till gästerna när det går på tid för jag har inte så jättebra tidsuppfattning, utan försöker bara vara så snabbt som möjligt. Annars är det ju något jag gör ofta varje dag, men här syns alla detaljer i hantverket, och det gäller verkligen att vara extra noggrann.

Vad är det bästa med sommelieryrket?
– Att alla upplever vin så olika, för det är en upplevelse det handlar om, där mitt jobb är att försöka förstå och anpassa upplevelsen till gästen jag har framför mig. Det är nog också det jag är bäst på – att möta olika gäster. Det märks när någon är intresserad, och då berättar jag gärna mer, men alla kanske inte vill höra allt jag har att komma med, haha.

Malin Vallin och Lovisa Johansson
Tvåa i Lily Bollinger Award 2023 blev Lovisa Johansson från Lenoteque i Helsingborg (t h i bild) och trea Malin Vallin från Hunger & Törst, Harlequin och Facit Bar i Umeå (t v i bild).

Champagne nästa – också i vinkylen

För Ida Kilåker väntar inom kort en utbildningsresa till Champagne och det välrenommerade champagnehuset Bollinger beläget i Grand Cru-byn Aÿ.
 
– Om jag längtar! Det ska bli oerhört intressant att besöka Champagne Bollinger och ta del av deras unika sätt att jobba med magnumflaskor och reserveviner, säger hon.
 
I vinstpaketet ingår även en Stålhästen-cykel och en vinkyl från Temptech. Cykeln står som symbol för att Lily Bollinger ständigt bevakade vingården från två hjul.
 
– Jag cyklar till jobbet varje dag och min cykel gick precis sönder, så det kunde inte ha kommit mer lägligt! Sedan äger jag faktiskt ingen vinkyl, så det passar också perfekt. Det första jag fyller den med? Champagne så klart!

Ida Kilåker
Född: 28 juli 2000.
Familj: Sambo, mamma, pappa, lillebror och en halvsyster.
Bor: I Lund.
Gör: Restaurangansvarig sommelier på Lenoteket i Lund.
Dricker helst: Champagne året runt, men det finns mycket gott italienskt bubbel också.
Populärt i dryckesvärlden just nu: Viner från Piemonte, däribland nebbiolo givetvis, men även vin från mindre kända områden i södra Italien och Savoie i Frankrike är efterfrågat.
Vill hälla mer av i gästernas glas: Svenskt vin är spännande och tas emot bra, exempelvis från Thora Vingård, Vingården i Klagshamn och Flyinge Vingård.
Utvecklas genom: Alla gäster där ingen arbetsdag är den andra lik! De ställer massa frågor som gör att man måste läsa på och vara ödmjuk inför att man har olika dryckespreferenser.
Följ på: @barolobaby

Juryn Lily Bollinger Award 2023
Juryn i Lily Bollinger Award 2023 hade ett tufft jobb, men såg till att bästa kvinna vann. T h i bild syns tävlingsledare Emma Ziemann, sommelier och källarmästare på restaurang Äng.

Om Lily Bollinger Award

Lily Bollinger Award instiftades 2002 av Arvid Nordquist och Champagne Bollinger för att uppmuntra, stötta och inspirera kvinnliga sommelierer och dryckesstuderande till att tävla inom yrket. Namnet är en hyllning till den färgstarka champagneänkan Lily Bollinger som i närmare 30 år tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.
 
2023 års final av Lily Bollinger Award gick av stapeln på Hotel At Six i Stockholm den 10–11 september. I den välmeriterade juryn satt Tina Johansson (ordförande, Årets Lily Bollinger 2017 och chefssommelier på restaurang Ekstedt i Stockholm), Mischa Billing (sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro Universitet, ledamot av Vinakademien och jurymedlem i Sveriges mästerkock på TV4) samt Andreas Grube (vinskribent, sommelier och musiker).
 
Tävlingsledare för fjärde året i rad var Emma Ziemann (Årets Lily Bollinger 2016 med flera tunga titlar i bagaget däribland två SM-guld och ett NM-silver, sommelier på restaurang Äng i på Ästad Vingård i Tvååker och medlem i Swesomm, Svenska Sommelierlandslaget).

Fler artiklar att läsa i samma ämne