Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2022

Ifjol blev det en andraplacering för då tävlingsdebuterande Anette Andersson i finalen av den prestigefyllda tävlingen Lily Bollinger Award, men i år tog hon revansch. Hon kan nu titulera sig Årets Lily Bollinger 2022 och därmed också Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

Spänningen var olidlig i tävlingssalen på Moderna Museet precis innan juryns ordförande Ellen Franzén, regerande nordisk mästare i sommellerie, läste upp namnet på vinnaren av Lily Bollinger Award 2022. Det stod då mellan Anette Andersson från Umeå och Cathrine Almquist från Stockholm, efter att Ida Kilåker från Lund kommit på en hedrande tredjeplats.
 
När så Anette Anderssons namn ropades upp höjde hon blicken från golvet, slog ihop händerna och knöt sedan ena näven i ett segervisst ”yes, där satt den!”. Som svar på den oundvikliga sportfrågan ”hur känns det?” svarar Anette:
 
– Det känns så klart bra, men framför allt känner jag mig stolt. Stolt över min egen prestation, stolt över mina medtävlande och tacksam för deras support, men också konkurrensen oss emellan, för den har varit supersporrande. Sedan är jag väldigt, väldigt stolt över att få representera ett så kvalitativt varumärke som Bollinger är.

Anette Andersson
Anette Andersson kontrollerar vinglasen innan hon serverar dryck till gästerna vid bordet.

Fokus på muntlig prestation

I 2022 års upplaga av Lily Bollinger Award testades de tre finalisterna i såväl skriftlig som muntlig blindprovning, ett omfattande teoriprov samt praktiska moment där de fick servera gäster olika drycker och rekommendera mat till en vinlista där det dolde sig en hel del fällor i form av viner som inte finns. Sida vid sida skulle sedan deltagarna identifiera starkviner och pulsen höjdes rejält under ett snabbt quiz med dryckesfrågor för att därefter avrunda tävlingsdagen med ett moment där en champagneflaska skulle fördelas jämnt på tio glas.

När SMAKA intervjuade Anette Andersson inför finalen av Lily Bollinger Award 2021, då hon gjorde sin debut i tävlingssammanhang, laddade hon upp med att nöta och rita kartor över olika vindistrikt, arrangera provningar, bjuda in publik och prova mat ihop med vin. 

Hur såg uppladdningen ut i år?
– Jag tog till mig av feedbacken från vår tävlingsledare Emma Ziemann och spelade in mig själv när jag övade på de muntliga momenten. Nej, det är inte jättekul att kolla på sig själv första gången, men när du har gjort det kan du ändra det du inte är nöjd med. Sedan har jag varit mycket snällare mot mig själv, det har gjort stor skillnad.
 
Något annat du har finputsat?
– Att inte försöka vara så snabb utan ta det lite lugnare och vara mer metodisk. Att vara noggrann från början och inte försöka räkna minuter. Då jag har gjort detta en gång tidigare kunde jag gå in i tävlingen med en annan grundtrygghet, vilket har gjort mig mer bekväm.
 
Vad var roligast respektive svårast?
– Jag gillade alla tävlingsmoment och imponeras över hur pass väl genomförd och proffsig denna tävling är. Men om jag måste välja ett moment säger jag blindprovning, det tycker jag är roligast. Svårast var teoriprovet, vilket nog främst beror på att jag medvetet fokuserat mer på de muntliga delarna i år.

Nu väntar Champagne – och cykling

Utöver att få bära den ärofyllda titeln Årets Lily Bollinger 2022 har Anette Andersson vunnit en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger, något hon värderar högt:
 
– Absolut! Det är ju till Bollinger jag ska, så jag förväntar mig mycket av resan för det är en fantastisk producent! Jag ser också fram emot de här små sakerna som vi sommelierer är lite nördiga med, som att känna på jordmånen, dofta på atmosfären, få ta på ett fat eller att plocka med mig en sten och lägga till min stensamling, säger Anette och ler stort.
 
I prispaketet ingår även en Temptech vinkyl och en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar Lily Bollinger som ständigt bevakade vingården från två hjul.
 
– Lita på att den kommer rulla från Haga där jag bor och överallt i Umeå. Bölesholmarna är trevligt, så dit lär jag ta mig och cykla längs med älven för att vinka åt alla jag möter, haha.

Anette Andersson
Född: 2 februari 1988.
Familj: Sambo med kocken David Olinder, mamma, styvfar, två storasystrar och en lillebror.
Bor: På Haga i Umeå.
Gör: Sommelier på vinbaren Harlequin by Hunger och Törst vid sidan av studierna på personalvetarprogrammet vid Umeå Universitet.
Dricker helst: På sistone har det blivit mycket champagne så klart, där den godaste jag någonsin druckit är Bollinger La Grande Année 2008. Annars gärna fortsatt franskt där Côtes de Jura är ett av mina favoritdistrikt.
Populärt bland gästerna just nu: Naturvin, ekologiskt vin och orangevin har varit starkt efterfrågat på senare år, samtidigt som många i osäkra tider går back to basics och vill ha en klassisk riesling, en god vit Bourgogne eller en riktigt bra champagne.
Vill hälla mer av i gästernas glas: Sherry! Det trendar hårt och är otroligt matvänligt.
Följ på: @in.theglass

Juryn för Lily Bollinger Award 2022
Den tungt meriterade och erfarna juryn för Lily Bollinger Award 2022.

Om Lily Bollinger Award

I 20 års tid, sedan 2002, har Lily Bollinger Award verkat för att uppmuntra, stötta och inspirera professionella sommelierer och studerande vid dryckesutbildningar till kvinnligt tävlande inom yrket. Tävlingen instiftades av Arvid Nordquist och Champagne Bollinger där namnet är en hyllning till den färgstarka champagneänkan Lily Bollinger som i närmare 30 år tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.

Så går finalen till

Finalens första dag består av ett teoriprov och en utförlig skriftlig blindprovning av tre drycker. Dag två utmanas finalisterna i flera praktiska serveringsmoment inför jury och publik. Svårighetsgraden är i nivå med nationella och internationella sommeliertävlingar.
 
I år gick finalens andra och avgörande tävlingsdag av stapeln på Moderna Museet den 19 september inför en namnkunnig jury bestående av Ellen Franzén (juryordförande, chefssommelier på tvåstjärniga Gastrologik i Stockholm, tvåfaldig svensk mästare och regerande nordisk mästare i sommellerie samt Sveriges representant i sommelier-VM 2023), Mischa Billing (sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro Universitet, ledamot av Vinakademien och jurymedlem i Sveriges mästerkock på TV4), Maya Samuelsson (Årets Lily Bollinger 2014, verksam inom familjeföretaget Vinkällan Dryckesutbildningar och återkommande vinexpert i TV4 Nyhetsmorgon) samt Peter Halldén (Årets sommelier på Restauranggalan 2018, driver gårdsrestaurangen Spiseriet utanför Varberg).

Fler artiklar inom vin och andra drycker

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.