Recept
Affogato al caffè med äppelkompott
I sin enklaste form består den italienska desserten affogato av glass och nybryggd espresso. Gott så, men det ger också utrymme för utveckling. Här blir säsongens svenska äpplen till en kompott som passar utmärkt till sval, krämig vaniljglass och en fruktig, intensiv espresso där kaffets nötiga toner möts upp av karamelliserade hasselnötter.
Ingredienser
- 4 enkla espresso (gärna Arvid Nordquist Espresso Regalo)
- 4 kulor vaniljglass (gärna Häagen-Dazs)
- ev oxalis till garnering
- Äppelkompott
- 300 g röda äpplen
- ½ vaniljstång
- 1 krm kardemummakärnor
- ½ dl rårörsocker
- 2 msk vatten
- Karamelliserade hasselnötter
- 1 msk strösocker
- 1 ½ msk ljus sirap
- 1 dl hasselnötter
- 1 tsk kakaopulver
Gör så här
-
Börja med äppelkompotten. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär i cm–stora tärningar. Snitta vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. Stöt kardemumman i en mortel. Lägg äpplen, vaniljstång, vaniljfrön och kardemumma i en kastrull. Tillsätt socker och vatten. Koka upp och koka sakta ihop utan lock till en kompott, ca 15 minuter. Låt kallna helt.
-
Karamelliserade hasselnötter: Smält socker och sirap i en stekpanna. Tillsätt nötterna. Rör om tills de blir karamelliserade och börjar få lite färg. Ta från värmen. Rör ner kakao. Sprid ut nötterna på ett bakplåtspapper. Låt kallna. Grovhacka sedan nötterna.
-
Vid servering: Fördela äppelkompotten i 4 glas. Lägg i glasskulorna. Häll det varma kaffet över glassen. Strö på hasselnötterna. Garnera gärna med oxalis.
Tips!
Äppelkompotten kan förberedas i god tid. Välj gärna en svensk sort, till exempel aroma, ingrid marie, discovery eller elise. Och vill du bli en mästare på espresso – läs mer här!