Recept
Ajitama Ramen – snabbnudlar med sojaägg
Ajitama är det japanska korta namnet för ajitsuke tamago, vilket innebär att krämigt kokta ägg läggs i en marinad. Äggen används som topping till ramen, men äts också som de är till mellanmål. Här gör vi en snabbvariant och marinerar äggen hastigt i japansk sojasås för att sedan låta dem förgylla en skål snabbnudlar med bambuskott, böngroddar och salladslök.
Ingredienser
- 1 medelstort ägg
- 1 dl Kikkoman Original sojasås
- 1 förpackning Demae Ramen Sesame®
- 1 salladslök
- 5–6 konserverade bambuskott
- 1 näve färska böngroddar
Gör så här
-
Koka ägget i 3–5 minuter. Häll av och kyl genast med kallt vatten.
-
Skala ägget och låt marinera i 4 msk soja fram till servering, men gärna längre.
-
Ansa och skiva salladslöken.
-
Stek bambuskotten i resterande soja i en liten stekpanna.
-
Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Lägg ner snabbnudlarna och låt koka 3 minuter. Tillsätt böngroddarna efter 2 minuter och låt dem koka med den sista minuten. Ta från värmen. Rör ner det medföljande pulvret och oljan. Blanda väl.
-
Häll nudlarna med buljongen i en djup tallrik eller skål. Halvera ägget och lägg på. Toppa med bambuskott och strö över salladslök.
Tips!
Lägg det skalade ägget i dubbla plastpåsar och tillsätt sojan. Knyt åt så att sojan kommer åt att marinera ägget runt om. Om det sojamarinerade ägget ger mersmak – prova gärna vårt recept på krämiga snabbnudlar med sojapicklade ägg.