Recept
Asiatisk hummus
Kungen bland röror, har den kallats. Men har du provat att smaksätta hummus med japansk soja och sesamolja? Det kallar vi för kungligt och något som lätt blir till en god vana. Till grönsaker, sallad, i en wrap eller serverat som en ”hummus platter” med bröd att dippa.
Ingredienser
- 1 förpackning kokta kikärter (à ca 400 g)
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 1 msk tahini
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk sesamolja
- 1–1 ½ msk Kikkoman Original sojasås
- ½ dl olivolja
- 2 msk kallt vatten
- salt
Gör så här
-
Häll av och låt kikärterna rinna av (spara gärna spadet till veganska maränger, ersätt ägg i bakning eller använd till vegansk majonnäs!).
-
Lägg alla ingredienser i en hög mixerkanna eller matberedare. Mixa ihop till en slät röra. Ju längre tid man mixar, desto slätare och krämigare blir hummusen. Späd eventuellt med mer vatten för en lösare konsistens. Smaka av med salt.
-
Lägg upp hummusen i en skål. Servera med grönsaksstavar eller bred ut den på ett fat och toppa med exempelvis hela kikärter, fintärnad gurka, rostade sesamfrön och färsk koriander. Ringla över lite mer sesamolja. Bjud med varma pitabröd eller bitar av friterat rispapper.
Visste du att…
Det finns många vägar till en perfekt hummus. Vissa mixar först vitlök, tahini, citronjuice och vatten till en fast, vit massa för att sedan tillsätta övriga ingredienser och fortsätta mixa en god stund. Andra tar sig tid att avlägsna det tunna höljet som sitter runt varje kikärta, men vi tycker det räcker gott att mixa allt på en gång, men länge nog för en sammetslen konsistens.