Recept
Asiatiska köttbullar i kokosbuljong
Kryddrikt, krämigt och kanske din (och barnens?) nya köttbullsfavorit? Vi vet i alla fall att vi gärna tar en portion till av dessa köttbullar med vitlök och ponzusås som får koka klart i en fantastiskt smakrik kokosbuljong med bland annat rödlök, svartkål och het sriracha.
Ingredienser
- 2 msk panko (asiatiskt ströbröd)
- ½ dl vatten
- 3 msk Kikkoman Ponzu Lemon
- 1 vitlöksklyfta
- 400 g blandfärs
- smör och olja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
- Kokosbuljong
- 2 rödlökar
- 150 g svartkål
- 1 ½ msk riven färsk ingefära
- 2 ½ dl kycklingbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 1 ½ msk TABASCO® Sriracha
- 2 msk Kikkoman Original sojasås
Gör så här
-
Blanda panko, vatten och ponzusås i en bunke. Låt svälla 2 minuter.
-
Skala och riv ner vitlöken i pankoblandningen. Tillsätt färs, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda ihop till en smidig smet.
-
Forma smeten till ca 25 köttbullar. Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten, som det kan stå i vissa recept. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna blir mer kokta än stekta).
-
Stek köttbullarna gyllene i smör i en stekpanna ca 3 minuter. Ställ åt sidan.
-
Kokosbuljong: Skala, dela och skiva rödlöken. Skär eller riv kålen i bitar. Fräs löken mjuk i olja i en gryta. Tillsätt ingefära, buljong, kokosmjölk, TABASCO® Sriracha och soja. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter.
-
Lägg i kål och köttbullar i kokosbuljongen. Fortsätt sjuda tills köttbullarna är klara, ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
Servera gärna de asiatiska köttbullarna med pärlcouscous, även kallat moghrabieh.
Tips!
Självklart kan du byta ut moghrabieh mot vanlig couscous, ris eller pasta. Färsen kan även bytas ut mot nöt-, kyckling- eller formbar vegofärs.För en glutenfri rätt, byt panko mot glutenfritt ströbröd, exempelvis Schär Pan Grati (glutenfritt skorpmjöl), använd Kikkoman Tamari glutenfri sojasås i köttbullar (i stället för Kikkoman Ponzu Lemon, men ta lite mindre) och buljong, kontrollera fonden och servera med glutenfria tillbehör.