Recept
Baljväxtlasagne på svenskodlad färs
Lasagne brukar gå hem hos både stor och liten. Genom att byta den klassiska nötfärsen mot en svenskodlad färs gjord på baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps blir den populära vardagsrätten snällare mot miljön och klimatet. Växtbaserade alternativ till smör, mjölk och ost minskar avtrycket ännu mer, tipsar kocken Jessie Sommarström.
Ingredienser
- 400 g torkade lasagneplattor
- 2 dl riven lagrad hårdost (helst svensk)
- rapsolja och olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
- Baljognese
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 förpackning svenskodlad färs (à 400 g) eller annan vegofärs
- 3 msk tomatpuré
- 4 repade timjankvistar eller 1 tsk torkad timjan
- 2 förpackningar krossade tomater (à 400 g, gärna San Marzano)
- 1 ½ dl vatten
- TABASCO® Original pepparsås
- Bechamelsås
- 60 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 8 dl mjölk
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
-
Baljognese: Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp 3 msk rapsolja i en stekpanna. Tillsätt färsen och bryn på medelhög värme 7–8 minuter. Lägg över i en gryta. Mjukstek lök och vitlök i lite mer rapsolja i stekpannan. Tillsätt tomatpurén och låt steka ytterligare en stund. Lägg över i grytan. Rör ner timjan, krossade tomater och vatten. Koka upp och låt småkoka under lock ca 10 minuter. Smaka av med TABASCO® Original pepparsås, salt och peppar.
-
Bechamelsås: Smält smöret i en rymlig kastrull. Ta från värmen och rör ner mjölet. Späd med mjölken lite i taget under vispning, så det inte klumpar sig. Koka upp och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör om under tiden. Smaka av med salt och peppar.
-
Lägg lite bechamelsås i bottnen av en oljad, ugnssäker form, ca 20x30 cm. Varva sedan lasagneplattor, bechamelsås och baljonese. Avsluta med ett sista lager bechamelsås och toppa med ost. Sätt in i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Tips på tillbehör
Servera baljväxtlasagnen med en smakrik gulärtshummus och kålsallad! Mixa 300 g kokta gula ärter med 1 dl rostade solroskärnor, 2 rivna vitlöksklyftor, 2 ½ tsk misopasta, 1 ½ msk Kikkoman Original sojasås och ca 1 ½ msk färskpressad citronjuice slätt (skrapa ner det mixade från kanterna och rör om emellanåt så allt i blir ordentligt mixat). Tillsätt ¾ dl rapsolja och mixa i ca 1 dl vatten lite i taget till önskad konsistens. Smaka ev av med mer citronjuice. Ansa och skär 200 g kål (t ex svartkål, grönkål, rödkål och blomkål) i mindre bitar. Lägg hälften av kålen i en bunke. Salta, ringla över lite olivolja och massera in ordentligt med händerna. Stek resterande kål hastigt i lite rapsolja. Låt svalna och blanda med kålen i bunken. Smaka av med citronjuice och peppar. Lägg hummusen i en skål och dra ut mot kanterna med en sked. Toppa med kålen och 1 msk grovhackade, rostade solroskärnor.