Recept
Banankaka med russin och kaffe
Det är aldrig fel att låta bananerna ligga och nästintill övermogna i fruktskålen. För det är precis så de ska vara när du bakar en riktigt saftig banankaka. Med kaffemarinerade russin i smeten får kakan en lite mer vuxen smak, men tro inte att barnen inte vill smaka för det!
Ingredienser
- 1 dl Sun-Maid russin
- ½ dl varmt bryggkaffe (gärna från Arvid Nordquist)
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 125 g rumsvarmt smör
- 2 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- 4 mogna bananer
- 1 msk vaniljsocker
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- smör och kokosflingor till formen
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Blanda russin, kaffe, kanel och kardemumma i en skål. Låt marinera medan resten görs.
-
Vispa smör och socker vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.
-
Skala och mosa bananerna med en gaffel i en djup tallrik. Rör ner i äggsmeten.
-
Blanda ihop vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Sikta ner i smeten. Tillsätt russinen och kaffemarinaden. Rör ihop till en jämn smet.
-
Smörj en brödform, ca 1 ½ liter, med smör och bröa med kokosflingor. Häll i smeten. Sätt in i mitten av ugnen tills kakan är genomgräddad, det tar 50–60 minuter. Ta ut och låt svalna. Stjälp ut banankakan ur formen. Skär i skivor och servera.
Tips!
Banankakan håller sig saftig i flera dagar. Skiva annars och frys in. Och om detta recept ger mersmak – testa gärna en banankaka med sabayonne och marinerade björnbär!