Recept
Banankaka med sabayonne och marinerade björnbär
Bakverket nummer ett i instaflödet under 2020 har utan tvekan varit banankakan, eller bananbröd som vissa också kallar det. Här föreslår vi ett brittiskt julöl till en banankaka extra allt. Ölet med sin rika, fylliga och fruktiga karaktär gör det till ett otippat, men lyckat smakmöte. Glöm inte var du såg kombinationen först…
Ingredienser
- 100 g smör
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 mogna bananer
- 1 dl filmjölk (3 %)
- ½ msk Kikkoman Original sojasås
- 1 dl grovhackade pekannötter
- 1 ½ msk rom (kan uteslutas)
- smör och vetemjöl till formen
- Topping
- 1 mogen banan
- 2 msk rårörsocker
- Marinerade björnbär
- 1 vaniljstång
- 2 hela stjärnanis
- ¾ dl strösocker
- ½ dl vatten
- 250 g björnbär
- Sabayonne
- 4 äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 dl vitt vin med lite sötma (t ex Tania BiB, nr 5850)
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smält smöret i en kastrull. Bryn på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt.
-
Vispa ägg och socker vitt och luftigt med elvisp i en bunke. Blanda mjöl, kanel, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten varvat med det brynta smöret. Blanda till en jämn smet.
-
Skala och mosa bananerna. Rör ner bananmos, filmjölk, soja, pekannötter och ev rom i smeten. Häll den i en smord och mjölad stor brödform, ca 2 liter.
-
Topping: Skala och dela bananen på mitten. Halvera varje del på längden. Vänd bitarna i rårörsocker och tryck ner lite snett på diagonalen i smeten. Sätt in i mitten av ugnen tills kakan är klar, det tar 40–50 minuter. Låt kallna.
-
Marinerade björnbär: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med stjärnanis, socker och vatten. Låt koka upp och häll sedan lagen över björnbären. Ställ in i kylen och låt marinera minst fram till servering.
-
Sabayonne: Blanda äggulor, socker och vin i en kastrull. Värm på medelvärme under ständig vispning tills blandningen blir tjock och krämig, som en äggtoddy. Låt svalna.
-
Vid servering: Skär kakan i skivor. Lägg på assietter. Toppa med sabayonne och bär. Banankaka som blir över går utmärkt att frysa, annars håller den flera dagar i kylen.
Tips!
En skvätt japansk soja bidrar till att förhöja både smakerna i banankakan och mötet med den brittiska julölen. Klicka här för fler (oväntade) sojatips!