Recept
Bao buns med sticky chicken och sojamajonnäs
Taco-o-hej och välkommen hela familjens nya fredagsmys – bao buns. Eller steamed buns som de ljusa och fluffiga bröden av taiwanesiskt ursprung också kallas eftersom man ångar dem precis före servering. Du kan fylla dem med vad du vill (precis som tacos!), eller bara följ det här receptet till punkt och pricka där en umamirik sojamajonnäs blir pricken över i.
Ingredienser
- 800 g kycklinglårfilé
- 8–12 bao buns
- ½ gurka i tunna skivor
- 250 g tärnad mango
- 1 dl grovhackade torrostade jordnötter
- 1 kruka grovhackad koriander
- limeklyftor till servering
- neutral rapsolja till stekning
- Sticky glaze
- ½ dl sweet chilisås
- ½ msk flytande honung
- 1 msk färskpressad limejuice
- 1 msk Kikkoman Original sojasås
- Snabbpicklad morot
- 2 morötter
- ½ dl ättikssprit (12 %)
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- Sojamajonnäs
- 2 dl majonnäs
- 1 msk Kikkoman Original sojasås
Gör så här
-
Börja med de snabbpicklade morötterna. Blanda ättikssprit, socker och vatten i en skål tills sockret har lösts upp. Skala och skär morötterna i tunna stavar eller hyvla dem tunt med hjälp av en potatisskalare eller mandolin. Lägg ner i lagen. Låt dra i kylen minst 30 minuter.
-
Skär kycklingen i strimlor.
-
Rör samman ingredienserna till glazen i en skål.
-
Blanda ihop ingredienserna till sojamajonnäsen i en annan skål.
-
Bryn kycklingen i rikligt med olja i en stor stekpanna. Ta upp och lägg på en tallrik. Ställ tillbaka stekpannan på värmen. Häll i glazen och låt koka ihop någon minut. Tillsätt kycklingen och stek tills glazen har lagt sig som ett gyllene, karamelliserat lager runt om.
-
Värm bao bunsen i en ångkorg, ångugn eller i ett durkslag över vattenbad.
-
Fyll bröden med gurka, kyckling, mango och picklad morot. Strö över jordnötter och koriander. Ringla över sojamajonnäs. Servera med limeklyftor att pressa över.
Tips!
Vill du hellre göra sojamajonnäsen från grunden har vi ett busenkelt recept på det här! Tillsätt gärna 1 tsk Kikkoman Rostad sesamolja och/eller finrivet skal av 1 lime.