Baskisk cheesecake med stekta äpplen och dulce de leche på dukat bord

Recept

Baskisk cheesecake med stekta äpplen och dulce de leche

Över 60 min
12

Baskisk cheesecake har tagit Sverige med storm och här är Mattias ”Fredagskocken” Larssons tolkning. Den brända ytan ger en ostkakan en karamellig ton och du bakar den med fördel dagen innan servering så att den hinner sätta sig och får riktigt krämigt inre. Matcha med ett ännu sötare, mousserande vitt vin med aromer av ingefära och äpple.

Ingredienser

  • 800 g cream cheese
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ krm salt
  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • ¾ dl vetemjöl
  • Stekta äpplen
  • 6 små röda fasta äpplen
  • 40 g färsk ingefära
  • 25 g smör
  • ½ dl strösocker
  • Till servering
  • 2 dl dulce de leche (karamelliserad, kondenserad mjölk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Kläm fast ett bakplåtspapper på botten av springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klä även in kanterna med 10 cm breda remsor av bakplåtspapper, se till att de går upp en bit över kanten. Ställ formen på en plåt.

  3. Vispa färskost, socker, vaniljsocker och salt slätt i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning, därefter grädden. Sikta ner mjölet och blanda till en jämn smet.

  4. Häll smeten i formen. Sätt in i mitten av ugnen ca 50 minuter. Ovansidan ska vara helt bränd och cheesekakan lite dallrig i mitten när den är klar. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen.

  5. Stekta äpplen: Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala och finhacka ingefäran. Hetta upp smöret i en stekpanna till högsta temperatur. Lägg i äpplen, ingefära och socker. Låt steka några minuter tills äpplena mjuknat och har fått fin färg.

  6. Vid servering: Toppa kakan med de ljumma, stekta äpplena. Servera med dulce de leche.


    Visste du att…
    Det kan vara lätt att förväxla karamelliserad, kondenserad mjölk med sötad, kondenserad mjölk. Den senare blir till det förstnämnda om du kokar den i burken. Så vill du göra egen dulce de leche kokar du alltså 1 burk sötad, kondenserad mjölk, med locket på. Ta bort etiketten och lägg burken i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken och lite till. Koka upp och låt småkoka ca 2 timmar utan lock, se till att burken hela tiden är täckt av vattnet. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt. Öppna – njut!


    Preppa som en kock
    Dagen före
    - Baka cheesecaken

    Innan gästerna kommer
    - Skala och klyfta äpplena
    - Skala och finhacka ingefäran
    - Stek äpplen och ingefära

    Strax före servering
    - Värm ingefärsäpplena

Matcha med dryck

Saracco Moscato d'Asti

Läs mer

Mellan

Läs mer

Grönt te – Äppellund

Läs mer
Passar att dricka till

Fler desserter till nyår och andra festliga tillfällen