Recept
Biff Rydberg med senapsgrädde
Vad sägs om en lyxigare form av pyttipanna till mysmiddag? Perfekt rosastekt oxfilé, gyllenbrun lök och frasig potatis är grundkomponenterna i Biff Rydberg, som blir smakmässigt komplett med en klick senapsgrädde och gärna råa äggulor till servering.
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 800 g fast potatis
- 600 g oxfilé
- 2 msk hackad persilja
- 4 äggulor
- salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
- smör och olja till stekning
- Senapsgrädde
- 1 msk Colman’s senapspulver
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
-
Sätt ugnen på 75 grader.
-
Skala, dela och finhacka löken.
-
Skala och skär potatisen i cm–stora tärningar. Skölj dem i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Häll av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.
-
Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar. Lägg dem på hushållspapper.
-
Stek potatisen i smör och olja på medelvärme tills den blir gyllenbrun och mjuk inuti. Krydda med salt och peppar. Lägg i ugnssäker form och håll varmt i ugnen.
-
Fräs löken i smör tills den blivit mjuk och fått lite färg. Lägg upp bredvid potatisen.
-
Krydda köttbitarna runtom med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i stekpannan. Stek köttet i omgångar tills bitarna är brynta på utsidan och rosa på insidan. Lägg upp i formen bredvid potatisen och löken.
-
Senapsgrädde: Sikta ner senapspulvret i grädden. Vispa fluffigt med elvisp.
-
Strö persilja och flingsalt över potatis och kött. Servera med varsin äggula och en klick senapsgrädde.
Tips!
Det går bra att ta ryggbiff i stället för oxfilé. Eller varför inte göra en ”Grön Rydberg” med stekt svamp (t ex kastanjechampinjoner, ostronskivling eller shiitake) i stället för kött?