Recept
Krämig blomkålssoppa med rostad rökig majs
En lök, ett blomkålshuvud, lite grädde, mjölk och buljong. Mer än så behöver du inte för att koka en härligt krämig blomkålssoppa. Men om du vill lyxa till det (vi lovar, det vill du) – strö över rostad majs med TABASCO® Chipotle och servera med en frasig avokadotoast.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 blomkålshuvud (ca 800 g)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 8 dl grönsaksbuljong (vatten + koncentrerad fond/buljongtärning)
- TABASCO® Original pepparsås
- salt
- neutral olja och olivolja till stekning
- Rostad rökig majs
- 1 liten burk majskorn
- 1 msk TABASCO® Chipotle pepparsås
- Avokadotoast
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 msk Grey Poupon Old Style Mustard
- 1–2 mogna avokador
- 2 dl riven gruyère
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°C.
-
Skala, dela och skär löken i grova bitar. Ansa och dela blomkålen i små buketter.
-
Fräs löken mjuk i neutral olja i en stor kastrull. Tillsätt blomkål, grädde, mjölk och grönsaksbuljong. Låt koka upp och koka tills blomkålen är mjuk, ca 15 minuter.
-
Mixa soppan slät i en blender eller med stavmixer. Smaka av med TABASCO® Original pepparsås och salt.
-
Rostad rökig majs: Häll av och låt majsen rinna av. Rosta majskornen i olivolja i en het stekpanna tills de får färg och börjar poppa. Tillsätt TABASCO® Chipotle pepparsås. Blanda runt.
-
Avokadotoast: Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Fördela senapen på brödskivorna. Dela, kärna ur och gröp ut avokadon med en sked. Skär i skivor och lägg på brödet. Strö över den rivna osten. Sätt in i mitten av ugnen tills osten har fått fin, gyllene färg, 8–10 minuter.
-
Servera soppan med den rostade rökiga majsen och varsin avokadotoast.
Tips – minska matsvinnet!
Slänger du blomkålsblasten? Testa i stället att strimla och pickla den i ½ dl Kikkoman sushi-risvinäger. Det sötsyrliga krispiga bryter av fint mot den gräddiga soppan och salta toasten.