Recept
Brie de Meaux med bakat fikon och nötter
Opastöriserad brie är inte för alla, men våga prova på finskt rågknäcke toppat med bitar av rosmarin- och honungsbakat fikon samt rostade hasselnötter. Vi vågar påstå att det är det ultimata snackset till Englands mest sålda ale på fat, som liksom ostsnitten bjuder på rika smaker, en viss brödighet och toner av torkad frukt. Lika barn leka bäst – i alla fall här!
Ingredienser
- 16 bitar finncrisp
- 150 g Brie de Meaux
- ½ dl rostade hasselnötter
- rosmarin till garnering
- flingsalt
- Ugnsbakat fikon
- 1 färskt fikon
- 1 tsk flytande honung
- 1 tsk finhackad rosmarin
Gör så här
-
Ugnsbakat fikon: Sätt ugnen på 175 grader. Skär fikonet det i 8 klyftor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över honungen. Strö över rosmarin och lite flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna och dela sedan klyftorna på mitten.
-
Lägg ut brödbitarna på ett fat. Skär osten i lika många bitar och lägg på dem.
-
Grovhacka hasselnötterna och strö över osten. Toppa med fikonbitarna och garnera med rosmarin.
Tips!
Servera snittarna som ett av flera hemgjorda tilltugg/snacks till en ölprovning hemma, där vi även ger förslag på färdiga snacks, för den som föredrar det.