Recept

Brownie med sojakolasås

Ca 45 min
10

Vad sa du, sa du? Saltkolasås? Nej, sojakolasås! Testa till hembakt brownie med både ljus och mörk choklad i smeten. Förutom att japansk soja ger kolasåsen en förträfflig sälta får den också en djupare smak än den annars så populära saltkolasåsen. Soja = det nya salta!⁠⁠

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad ⁠⁠
  • 100 g mjölkchoklad
  • 200 g smält smör⁠⁠
  • 3 ägg⁠⁠
  • 200 g farinsocker⁠⁠
  • 80 g strösocker⁠⁠
  • 80 g vetemjöl⁠⁠
  • 40 g kakaopulver⁠⁠
  • Sojakolasås⁠⁠
  • 1 ½ dl mjölk⁠⁠ (3%)
  • 1 ½ dl vispgrädde⁠⁠
  • ½ dl vatten⁠⁠
  • 300 g strösocker⁠⁠
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.⁠⁠

  2. Hacka chokladen och lägg i en skål. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Fortsätt röra tills all choklad har smält.

  3. Vispa ägg, farinsocker och socker poröst och luftigt i en bunke med elvisp. Rör ner chokladblandningen. Sikta ner mjölet tillsammans med kakao. Blanda till en jämn smet. ⁠

  4. Häll smeten i bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 30 cm. Sätt in i mitten av ugnen och grädda ca 25 minuter. Känn efter med en provsticka, om kakan är för lös i mitten, fortsätt grädda ca 5 minuter till tills den är lagom fast och det har bildats en tunn skorpa ovanpå. Ta ut formen och låt svalna helt. Gör sojakolasåsen under tiden.⁠⁠

  5. Sojakolasås: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp vatten och socker i en annan kastrull. Höj värmen när sockret har lösts upp och låt det karamellisera till en gyllene färg, men rör inte, för då bildas kristaller. Ge gräddmjölken ett snabbt uppkok och häll ner den ytterst försiktigt i sockret under omrörning, för kolasåsen kan plötsligt skumma upp. Ta från värmen. Rör ner sojan. Låt svalna.

  6. Skär brownien i bitar. Servera med den ljumma sojakolasåsen. En kula vaniljglass och färska bär är också gott till.


    Visste du att…
    Små doser av japansk soja förhöjer, fördjupar och balanserar smakerna i många andra bakverk och efterrätter, särskilt de med choklad. Testa exempelvis att smaksätta crème brûlée eller hemgjord glass med japansk soja – du kan tacka oss sedan!

Japansk soja i majonnäs med mera