Recept

Buffalo Cauliflower Wings

Över 60 min
4

Frasigt på utsidan, mjukt på insidan och otroligt smakrikt med den rätta hettan. Vi hämtar inspiration från USA, men gör våra Buffalo Wings på blomkål i stället för kyckling. Blomkålsblasten blir till en fräsch salsa. Det blir jävligt gott!

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud (ca 1 kilo)
  • flingsalt
  • neutral rapsolja till fritering
  • Frityrsmet
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • ¼ tsk salt
  • ¼ tsk nymalen svartpeppar
  • 2 ½ dl växtdryck (t ex Dreams ris- eller mandeldryck)
  • Marinad
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ dl smält veganskt smör
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 dl chilisås
  • 1 msk TABASCO® Original pepparsås
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl agavesirap
  • Blastsalsa
  • blasten från 1 stort blomkålshuvud
  • 2 rödlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 2 krukor färsk koriander
  • färskpressad juice av 2 lime
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • ca 1 dl olivolja
  • ½–1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • Övriga tillbehör
  • 1 knippe stjälkselleri i långsmala bitar
  • 500 g morötter skurna i stavar
  • 1–2 dl majonnäs (gärna vegansk)

Gör så här

  1. Börja gärna med att titta på filmen när Jävligt Gott-Gustav lagar receptet

  2. Fortsätt sedan med blastsalsan. Skär av blasten vid roten. Ansa, skölj och finhacka den. Skala, dela och finhacka rödlöken. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern. Blanda allt i en skål med limejuice och soja. Tillsätt oljan tills röran får en krämig konsistens. Smaka av med TABASCO® Original pepparsås och eventuellt mer soja.

  3. Marinad: Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i smöret tills den har blivit mjuk och precis börjar få färg. Tillsätt resterande ingredienser och smaka av med TABASCO® Original pepparsås, japansk soja, dijonsenap, vinäger och agavesirap tills du är nöjd. Koka upp och låt koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Ställ åt sidan och låt svalna något medan du friterar blomkålen.

  4. Skölj och skär blomkålshuvudet i buketter, se till att du även får med delar av stammen, så att hela blomkålen går åt.

  5. Frityrsmet: Rör ihop mjöl och kryddor till en jämn blandning. Tillsätt växtdrycken lite i taget och vispa till en klumpfri smet. Det ska bli som en tjock pannkakssmet. Ha i mer mjöl om den känns för rinnig, eller späd med mer växtdryck om den känns för tjock.

  6. Hetta upp rikligt med olja till 180 grader i en tjockbottnad kastrull, gryta eller traktörpanna. Använd en stektermometer eller lägg ner en bit vitt bröd. Blir den gyllenbrun på 30–45 sekunder håller oljan precis rätt temperatur.

  7. Doppa blomkålsbuketterna en och en i frityrsmeten så att de täcks helt. Släpp sedan försiktigt ner dem i oljan. Fritera max 4 i taget, annars blir oljan för kall. Ta upp blomkålen med hålslev när den har fått en fin, gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt.

  8. Vänd de friterade blomkålsbuketterna försiktigt i marinaden. Servera genast med blastsalsa, grönsaksstavar och majonnäs.

Fler gröna goda recept