Recept
Caponata – siciliansk grönsaksröra
När livet inte känns lika soligt som på Sicilien – laga caponata! Bjud den sötsyrliga sicilianska grönsaksröran antipasto style med burrata och rostad levain. Gör storkok när du ändå är i gång. Servera till pasta, stekt lax eller fläskkotletter vid nästa tillfälle!
Ingredienser
- 500 g aubergine
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 250 g cocktailtomater
- 2 blekselleristjälkar
- 1 dl urkärnade svarta och gröna oliver
- 2 msk kapris
- 1 msk strösocker
- ½ dl pinjenötter
- ½ dl russin
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk TABASCO® Jalapeno
- olivolja till stekning
- hackad persilja till garnering
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Skär auberginen i cm–stora tärningar. Blanda med 2 tsk salt i en bunke. Låt ligga under lätt press 20–25 minuter. Krama ut överflödig vätska.
-
Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
-
Dela tomaterna i mindre bitar. Skiva sellerin. Grovhacka oliver och kapris.
-
Stek auberginen i 2 msk olivolja i en gryta eller stekpanna tills den får färg. Tillsätt sockret och rör om.
-
Lägg ner lök och vitlök. Låt fräsa tills några minuter tills det mjuknar.
-
Tillsätt tomater, selleri, oliver, kapris, pinjenötter, russin, vinäger och TABASCO® Jalapeno. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock tills grönsakerna är riktigt mjuka. Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja.