Recept

Caponata – siciliansk grönsaksröra

Ca 40 min
8

När livet inte känns lika soligt som på Sicilien – laga caponata! Bjud den sötsyrliga sicilianska grönsaksröran antipasto style med burrata och rostad levain. Gör storkok när du ändå är i gång. Servera till pasta, stekt lax eller fläskkotletter vid nästa tillfälle!

Ingredienser

  • 500 g aubergine
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g cocktailtomater
  • 2 blekselleristjälkar
  • 1 dl urkärnade svarta och gröna oliver
  • 2 msk kapris
  • 1 msk strösocker
  • ½ dl pinjenötter
  • ½ dl russin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk TABASCO® Jalapeno
  • olivolja till stekning
  • hackad persilja till garnering
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skär auberginen i cm–stora tärningar. Blanda med 2 tsk salt i en bunke. Låt ligga under lätt press 20–25 minuter. Krama ut överflödig vätska.

  2. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.

  3. Dela tomaterna i mindre bitar. Skiva sellerin. Grovhacka oliver och kapris.

  4. Stek auberginen i 2 msk olivolja i en gryta eller stekpanna tills den får färg. Tillsätt sockret och rör om.

  5. Lägg ner lök och vitlök. Låt fräsa tills några minuter tills det mjuknar.

  6. Tillsätt tomater, selleri, oliver, kapris, pinjenötter, russin, vinäger och TABASCO® Jalapeno. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock tills grönsakerna är riktigt mjuka. Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja.

Tips på fler smårätter att laga