Recept

Chailatte på svart te med blåbär och björnbär

Ca 15 min
2

Chai är det allmänna ordet för te i många delar av världen. Lägger till latte och du får en väldoftande, värmande dryck gjord på svart te smaksatt med orientaliska kryddor, någon form av sötning, varm mjölk och ett fluffigt mjölkskum på toppen. Vi väljer att göra vår chailatte med ett ekologiskt svart te med skandinavisk twist av blåbär och björnbär.

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 4 kryddnejlikor
  • 4 kardemummakapslar eller ½ tsk hel kardemumma
  • 1 bit skivad färsk ingefära eller ½ tsk malen ingefära
  • 2 påsar Arvid Nordquist Blåbärssnår
  • 3 dl mjölk eller valfri växtdryck
  • 2 msk farinsocker eller honung

Gör så här

  1. Värm vattnet till 98 grader i en kastrull. Tillsätt kryddorna och låt sjuda ca 5 minuter under lock. Ta från värmen. Lägg ner tepåsarna och låt dra max 3 minuter.

  2. Skumma mjölk eller växtdryck (helst en sort anpassad för skumning för bästa resultat, hantera annars växtdrycken lite mer varsamt då många sorter är känsligare för hög temperatur och reagerar snabbare) med ånga från en espressomaskin, värm i en kastrull till 65 grader och vispa upp till ett skum eller använd en separat mjölkskummare.

  3. Ta upp tepåsarna och sila av kryddorna. Häll upp i 2 stora glas eller koppar. Smaka av med farinsocker eller honung.

  4. Tillsätt den varma mjölken eller växtdrycken. Toppa med mjölkskummet.


    Tips!
    Få ännu mer smak av kryddorna genom att låta dem dra i vattnet ytterligare ca 30 minuter. Sjud först vattnet med kryddorna enligt anvisad tid ovan, ta från värmen och låt stå innan du värmer upp vattnet på nytt till 98 grader, tar från värmen och tillsätter tepåsarna.

4 andra tedrycker att testa