Recept
Chorizostekt potatis med manchego
När vi säger patatas con chorizo menar vi inte den soppliknande rätt du får upp om du googlar. Men tanken är lite densamma – att låta den kryddiga korven ge smak åt potatisen i en lättlagad tapasrätt. Toppa med riven manchego och satsa på en röd Rioja i traditionell stil i glaset, eller något annat rött vin gjort på den spanska kungadruvan tempranillo!
Ingredienser
- 500 g småpotatisar
- 125 g rå chorizo
- 2 salladslökar
- 40 g manchego
- olivolja till stekning
- salt och svartpeppar
Gör så här
-
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt ånga av.
-
Ta ut innanmätet ur korven och hacka det. Finstrimla salladslöken.
-
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna till medelhög temperatur. Lägg ner chorizosmulet och stek ett par minuter. Tillsätt potatisen och fortsätt steka 3–4 minuter. Salta potatisen mer om det behövs.
-
Lägg upp potatis och chorizosmul på ett fat. Strö över salladslöken. Krydda med peppar och avsluta med att riva över manchego.
Tips!
Receptet räcker till cirka 15 portioner som snacks/tilltugg eller till 8 portioner om potatisen är en del av en matigare tapasbuffé, gärna tillsammans med pintxos med krämig svamp och sherryinkokt lök och en sallad med getostkräm och rosmarinbakade fikon.