Recept
Cold Brew Sour Mocktail
Gör baristan Tobias Palms alkoholfria kaffedrink på ett kallbryggt ljusrostat kaffe. Njut av en frisk, fräsch mocktail med ljuvlig kaffesmak och ett vackert, krämigt äggviteskum. För att kaffet ska skina igenom gör Tobias en något mer koncentrerad cold brew, vilket du får genom att dosera mer kaffe än vanligt i förhållande till mängden kallt vatten.
Ingredienser
- 8 cl cold brew-koncentrat
- 4 cl ingefärssockerlag
- 4 cl färskpressad citronjuice
- 1 äggvita
- isbitar
- Cold brew-koncentrat
- 1 del malet kaffe (gärna Arvid Nordquist Blond)
- 5 delar kallt vatten
- Ingefärssockerlag
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 2 msk riven färsk ingefära
Gör så här
-
Cold brew-koncentrat: Dosera malet kaffe i en presskanna eller i en glasburk med lock. Häll på kallt vatten. Rör om ordentligt. Ställ in i kylen och låt stå övertäckt ca 12 timmar. Sätt på locket på presskannan och pressa långsamt ner filtret eller, om kaffet har stått i en glasburk med lock, sila kaffet genom en finmaskig sil och filtrera det sedan genom ett kaffefilter. Förvara i kylskåp.
-
Ingefärssockerlag: Koka upp socker och vatten i en liten kastrull. Ta från värmen och tillsätt ingefäran. Låt svalna. Sila av och häll upp i en flaska. Förvara i kylskåp.
-
Häll cold brew-koncentrat, ingefärssockerlag, citronjuice och äggvita i en shaker. Skaka ordentligt, först utan is och sedan med, för att få bäst äggviteskum. Sila upp i 2 glas.
Tips!
Cold brew-koncentratet håller upp till två veckor i kylskåp. Använd till fler drinkar eller servera med is för en härlig iskaffe. Ljusrostat kaffe lockar fram mer av bönornas unika smaker, vilka i sin tur verkligen kommer till sin rätt vid kallbryggning.