Recept

Coq au vin som proffsen

Över 60 min
4

Sortera in den här under ”klassiker” i din receptsamling. För när det kommer till mustiga grytor förtjänar coq au vin en plats högt upp på topplistan. Duka fint, tänd ljusen, addera de rätta smaksättarna och låt magin göra sitt.

Ingredienser

  • Coq au vin
  • 1 hel kyckling
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 cm purjolök
  • 2 lagerblad
  • ½ tsk torkad timjan
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • rivet skal från ½ citron
  • ½ msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 ½ dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller konc fond)
  • 5 dl kraftigt rött vin
  • 200 g champinjoner
  • 200 g morötter
  • 150 g steklök eller pärllök
  • 1 dl hackad persilja
  • majsstärkelse till redning
  • smör eller olja till stekning
  • nymalen svartpeppar
  • salt
  • Potatispuré
  • 700 g mandelpotatis
  • ca 1 dl mjölk
  • ca ¾ dl vispgrädde
  • 35 g smör

Gör så här

  1. Skölj och stycka kycklingen i åtta delar (googla på ”stycka kyckling” om du inte vet hur du ska göra).

  2. Skär fläsket i tärningar.

  3. Skala och finhacka vitlöken. Ansa, skölj och hacka purjolöken.

  4. Hetta upp lite smör eller olja i en gryta. Lägg i fläsk och vitlök och stek ca 5 minuter. Tillsätt purjolöken och stek ytterligare ett par minuter. Låt det få färg utan att bränna vid.

  5. Bryn kycklingbitarna i smör eller olja i en stekpanna. Lägg över i grytan.

  6. Tillsätt lagerblad, timjan, rosmarin, citronskal, soja, buljong och vin. Koka upp och låt sjuda under lock ca 25 minuter.

  7. Skala under tiden smålökarna och morötterna. Skär morötterna i mindre bitar. Ansa och skär champinjonerna i grova bitar.

  8. Fräs lök, morot och svampen i smör eller olja. Lägg ner i grytan och sjud ytterligare ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av grytan med majsstärkelse till en trevlig såskonsistens.

  9. Potatispuré: Koka potatisen mjuk på låg värme i välsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Koka under tiden upp mjölk, grädde och smör. Vispa sönder potatisen med en elvisp. Tillsätt vätskan lite i taget, fortsätt vispa till en len puré (men inte för länge, då riskerar den att bli klistrig). Smaka av med salt. 

  10. Strö persilja över grytan. Servera med potatispurén.

Andra recept att testa