Crispy rice "Spicy Tuna"

Recept

Crispy rice ”Spicy tuna”

Över 60 min
4

Rundkornigt ris blir här till krispigt stekta ”riskuddar” som toppas med den kanske mest populära tonfiskröran av dem alla – spicy tuna. Addera gurka, sesamfrön och en enkel dippsås för ett strålande gott tilltugg.

Ingredienser

  • 2 dl rundkornigt ris (t ex grötris)
  • 2 dl kallt vatten
  • 3 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • ½ gurka
  • sesamfrön till garnering
  • neutral rapsolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Spicy tuna
  • 1 burk tonfisk i olja (ca 200 g)
  • ½ dl majonnäs
  • 1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • Dippsås
  • 1 dl Kikkoman Less Salt sojasås
  • ½ msk Kikkoman Rostad sesamolja

Gör så här

  1. Lägg riset i en bunke. Tillsätt kallt vatten och tvätta riset genom att försiktigt blanda runt med händerna. Häll av och upprepa till vattnet blir i princip helt klart. Tillsätt nytt vatten och låt riset stå och dra 20–30 minuter. Häll av.

  2. Lägg riset i en kastrull. Mät upp vattnet. Koka upp med lock på hög värme, men sänk värmen till lägsta temperatur direkt när det har kokat upp. Låt sedan sjuda under lock ca 20 minuter. Ta från värmen. Låt stå 10–15 minuter.

  3. Lägg riset i en bunke och vänd runt för att det snabbare ska ånga av. Tillsätt sushi-risvinägern försiktigt med en slickepott eller risspade, lite i taget. Riskornen ska först separera från varandra för att sedan klibba ihop igen efter några minuter.

  4. Täck en rektangulär form, ca 15x20 cm, med plastfilm. Häll riset i formen och platta till ordentligt så riset packas ihop i ett jämnt lager. Täck med plastfilm. Ställ in i kylen och låt stå tills riset har kallnat helt, men helst över natten.

  5. Skär gurkan i långsmala strimlor med en kniv eller en grönsakssvarv/spiralizer.

  6. Spicy tuna: Häll av tonfisken och låt den rinna av. Lägg tonfisken i en bunke. Blanda med majonnäs och TABASCO® Sriracha pepparsås. Smaka av med salt och peppar.

  7. Ta upp riskakan ur formen. Skär den i 20–24 rektangulära bitar med en vass kniv.

  8. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Stek riset i omgångar på bägge sidor tills de har fått fin färg och blivit lätt friterade. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  9. Vid servering: Fördela den strimlade gurkan och tonfiskröran på risbitarna. Garnera med sesamfrön och ringla gärna över lite extra TABASCO® Sriracha pepparsås. Häll upp soja och sesamolja i små skålar att dippa de krispiga risbitarna i.

Matcha med dryck

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve

Läs mer

Tania (box)

Läs mer

KWV Chenin Blanc Muscat d'Alexandrie (box)

Läs mer
Passar att dricka till

Fler recept med ris i huvudrollen