Recept
Croque Monsieur
Det sägs att den första varma mackan med ost och skinka serverades i Paris 1910, kanske den första någonsin i sitt slag. Givet är att Croque Monsieur är en klassisk fransk företeelse som förekommer i många olika varianter. Vi håller oss till originalet, vilken självklart innehåller en dijonsenap gjord i just Dijon, Frankrike, på vitt vin i stället för vinäger.
Ingredienser
- 8 skivor formfranska (gärna på surdeg)
- 4–8 skivor kokt skinka
- 4 dl riven ost (gärna comté eller gruyère)
- 3–4 msk Grey Poupon dijonsenap
- salt och nymalen svartpeppar
- Bechamelsås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 ½ dl mjölk (3%)
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Rör ner mjölet till en slät bottenredning. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning. Koka upp och låt såsen sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
-
Lägg 4 brödskivor på en bakpappersklädd plåt. Bred på ett tunt lager senap och lite av bechamelsåsen, se till att det täcker ända ut i kanterna. Lägg på skinkan och strö över hälften av osten.
-
Bred på ett tunt lager bechamelsås på resterande brödskivor. Lägg dem med såsen nedåt som ett lock mot de andra brödskivorna med skinkan och osten på.
-
Bred på ett tunt lager senap följt av resterande bechamelsås på mackornas ovansida. Strö över resten av osten. Sätt in i mitten av ugnen och gratinera tills mackorna har fått fin färg, 10–15 minuter.
-
Dela mackorna tvärsöver. Servera gärna med krispig sallad dressad med dijonvinägrett.
Tips!
Smaksätt gärna béchamelsåsen med 1 msk Grey Poupon dijonsenap. När såsen värms upp tar det udden av senapshettan och låter andra smaker i senapen träda fram.