Recept
Dalgona coffee på bryggkaffe
”Min tolkning av dalgona coffee är en riktig kaffedrink, där jag smaksätter det krämiga kaffeskummet med kanel”, säger kocken Tia Strandberg. Men det går lika bra med vanilj, apelsin eller kardemumma, tipsar hon. Huvudsaken att du baserar drinken på bryggkaffe i stället för mjölk – next level för finsmakare och en perfekt avslutning på middagen.
Ingredienser
- 4 dl bryggkaffe (gärna Arvid Nordquist Amigas)
- Kaffeskum
- 6 dl bryggkaffe (gärna Arvid Nordquist Amigas)
- 1 hel kanelstång
- 100 g strösocker
- Kanelsirap
- 200 g strösocker
- 2 dl kallt vatten
- 2 hela kanelstänger
Gör så här
-
Börja med kaffeskummet. Häll bryggkaffet i en kastrull. Lägg ner kanelstången. Koka upp och reducera tills cirka ¼ av kaffet kvarstår. Tillsätt sockret och låt det smälta. Häll över i en värmetålig bunke. Vispa till ett tjockt och fluffigt skum med elvisp, ca 3 minuter.
-
Kanelsirap: Smält sockret i en liten kastrull tills det har blivit ljusbrunt, men var noga med att inte röra om. Tillsätt vatten och kanelstänger. Koka upp och fortsätt koka till en simmig, sirapsliknande konsistens.
-
Smaksätt bryggkaffet med kanelsirap efter tycke och smak.
-
Häll upp kaffet i 2 glas. Toppa med det krämiga kaffeskummet.
Tips!
Smaksätt skummet med vanilj, kardemumma eller apelsinzest i stället för kanel. Varma dagar passar det fint att servera bryggkaffet med is för en dalgona iced coffee.
Visste du att…
Den koreanska kaffedrycken dalgona coffee har fått sitt namn efter det spröda godiskexet dalgona (även kallat Squid Game-kaka) på grund av kaffeskummets kolaliknande smak.