Recept
Dan Dan nudlar med sichuanräkor
Den kinesiska nudelrätten Dan Dan är en underbar smaksensation. Här ligger hemligheten ligger i en maxad jordnötsdressing. Ja, förutom sichuanpeppar som bidrar med ”ma la” – den heta, smått bedövande och tinglande känslan på tungan som just sichuanpeppar ger.
Ingredienser
- 300 g kokta vannameiräkor med skaltipp (ASC-märkta)
- 200 g äggnudlar
- 200 g sojabönor
- 130 g färsk bladspenat
- 2 salladslökar
- ½ dl salta jordnötter
- olja till stekning
- färsk koriander till garnering
- limeklyftor till servering
- salt och mortlad sichuanpeppar
- Jordnötsdressing
- 2 msk neutral rapsolja
- ½ tsk mortlad sichuanpeppar
- 1 finriven vitlöksklyfta
- 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
- 1 dl jordnötssmör
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 ½ msk Kikkoman Sushi-risvinäger
- ½ dl Kikkoman Original sojasås
- 2 msk flytande honung
- ½–1 dl vatten
Gör så här
-
Tina räkorna om de är frysta. Torka dem torra med hushållspapper.
-
Jordnötsdressing: Värm oljan tillsammans med sichuanpeppar i en kastrull. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser förutom vattnet. Blanda väl. Späd med vattnet till önskad konsistens.
-
Stek räkorna hastigt i olja i en het stekpanna tills de har fått fin, gyllene färg. Smaka av med salt och sichuanpeppar. Ta från värmen.
-
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Lägg i sojabönor och spenat när ca 2 minuter av koktiden återstår.
-
Ansa och skiva salladslöken. Grovhacka jordnötterna.
-
Häll av vattnet från nudlarna och låt dem rinna av i ett durkslag.
-
Lägg tillbaka nudlarna i kastrullen. Blanda med jordnötsdressing och räkor. Strö över salladslök och jordnötter. Garnera med färsk koriander och bjud med limeklyftor.
Tips!
Byt räkor mot halloumi eller grillost för en lakto-ovo-vegetarisk rätt. Byt äggnudlar mot risnudlar och räkor mot exempelvis tofu för en helt vegansk rätt.