Recept

Enkel tomatsoppa med fetaost

Ca 20 min
4

En riktig favoritsoppa är den med lök, vitlök och hela tomater som får koka ihop och sedan mixas slät. Men då det inte är helt lätt att mixa någonting ute i skogen är det här receptet anpassat för att du ska kunna laga och njuta av denna goda soppa även utomhus. Det enda du gärna får förbereda är vitlöksoljan till de knapriga krutonger du toppar soppan med.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 förpackningar passerade tomater (à 400 g)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk strösocker eller honung
  • 1 msk blandade torkade örter (t ex basilika/rosmarin/timjan/oregano)
  • 6 dl kokta vita bönor (2 ½ dl torkade eller 2 förpackningar kokta)
  • eventuellt 1–2 dl vatten att späda med
  • olja till stekning
  • salt och svartpeppar
  • Krutonger
  • 2 brödskivor (eller frallor/hamburgerbröd/korvbröd, gärna torra)
  • 1 dl raps- eller olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Till topping
  • 100 g fetaost

Gör så här

  1. Förbered vitlöksoljan till krutongerna: Häll oljan i en burk och pressa eller riv ner vitlöksklyftorna.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Tänd stormköket. Hetta upp lite olja i det större kokkärlet och fräs lök och vitlök i ett par minuter så att de blir mjuka. Slå på tomaterna, smula i buljongtärningen och tillsätt socker eller honung. Låt puttra på medelvärme ca 10 minuter.

  4. Skär brödet till krutongerna i små bitar under tiden soppan kokar.

  5. När soppan har kokat sina 10 minuter, smula i de torkade kryddorna, lägg i de kokta bönorna och låt dem bli varma, det tar någon minut. Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med lite vatten om soppan är väldigt tjock.

  6. När soppan är klar, ta av kokkärlet och ställ stekpannan på stormköket. Häll den förberedda vitlöksoljan i pannan och fräs krutongerna gyllenbruna.

  7. Toppa soppan med krutonger och smulad fetaost.

    Vegan? Välj vegansk fetaost.

    Gör klart hemma
    - Vitlöksoljan till krutongerna

    Packlista
    - Ingredienser till maten
    - Stormkök, bränsle och tändare
    - Kniv, skärbräda och slev
    - Något att äta ur (gärna en djup tallrik/kåsa) och sked


    SMAKA tipsar!

    För dig som gillar mat med hetta – ta med en flaska TABASCO® Original pepparsås eller den mer milda, kryddiga TABASCO® Buffalo pepparsås och krydda med valfritt antal stänk.

Andra soppor att laga (inne eller ute)