Recept

Enkel vegansk bibimbap

Ca 40 min
4

Den koreanska nationalrätten bibimbap kan vara hur avancerad som helst att laga, men varför krångla till det när du kan följa vegoprenören Gustav ”Jävligt Gott” Johanssons förenklade recept med kryddad sojafärs och vanligt ris i stället för långmarinerat kött och sushiris. Med ett fåtal snabba tillbehör har du en dunderlyxmiddag inom nära räckhåll.

Ingredienser

  • 3 dl jasminris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 2 salladslökar
  • 200 g formbar vegofärs
  • ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1–2 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 1 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
  • 150 g fiskfri kimchi
  • rapsolja till stekning
  • rostade sesamfrön till garnering
  • Snabbpicklad rödlök
  • ½ rödlök
  • 2 msk risvinsvinäger eller ättiksprit (12%)
  • 1 msk mirin eller strösocker
  • 3 msk vatten
  • Marinerad gurka
  • ½ gurka
  • 1 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • Ponzustekt svamp
  • 200 g svamp (gärna shiitake)
  • 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 msk Kikkoman Rostad Sesamolja

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Förbered resten under tiden.

  2. Snabbpicklad rödlök: Skala och skiva rödlöken riktigt tunt. Rör ihop risvinäger eller ättiksprit, mirin eller strösocker och vatten tills sockret har lösts upp. Lägg ner löken. Låt dra 10–30 minuter.

  3. Marinerad gurka: Dela och skär gurkan i ca 5 mm tjocka stavar. Lägg i en skål och blanda med ponzusås och TABASCO® Sriracha pepparsås. Låt marinera ca 15 minuter.

  4. Ponzustekt svamp: Ansa och skär svampen i skivor. Lägg i en skål och blanda med ponzusås och sesamolja. Låt stå 5–10 minuter. Stek svampen i stekpannan tills all vätska har kokat bort och den har fått fin färg. Ställ åt sidan.

  5. Skala och riv vitlök och ingefära. Skölj och skiva salladslöken.

  6. Blanda den formbara färsen (spelar ingen roll om den är otinad) med vitlök, ingefära, ponzusås, TABASCO® Sriracha pepparsås och sesamolja.

  7. Fräs den vita delen av salladslöken i olja i en stekpanna på hög värme tills det börjar dofta av lätt rostad lök. Tillsätt färsblandningen och rör om så att allt blandas. Fortsätt steka på hög värme 3–4 minuter tills färsen har fått fin färg. Låt den klumpa sig lite för bästa konsistens.

  8. Lägg upp alla ingredienser i små skålar. Låt sedan var och en bygga sin egen bibimbap med ris i botten, färs i mitten och sedan små högar av picklad rödlök, marinerad gurka, ponzustekt svamp, den gröna delen av salladslöken och kimchi. Toppa med sesamfrön. Avsluta med mer ponzusås och TABASCO® Sriracha pepparsås efter smak. Rör ihop allt och ät med sked eller pinnar!

Tips på fler recept med asiatisk touch