Recept
Eton mess med persika, hallon och lemon curd
Hört talas om den klassiska franska desserten Peach Melba med konserverade persikor, vaniljglass och hallonsås? Den har vi inspirerats av i denna färgglatt fräscha version av en brittisk marängsviss, så kallad Eton mess, men vi använder oss av färska hallon och ripplar över lemon curd. Bjud på detta till påsk, midsommar eller närhelst det vankas kalas!
Ingredienser
- 1 burk Del Monte persikohalvor i juice (à 420 g)
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl Robertson’s Lemon Curd
- 2 msk vatten
- ¾ liter vaniljglass
- 1 ask färska hallon (à 125 g)
- 8 Jules Destrooper’s Butter Crisps
- myntablad till garnering
- Maränger
- 3 äggvitor (ca 100 g)
- 1 krm ättiksprit (12%)
- 1 dl strösocker (ca 90 g)
- 1 dl florsocker (ca 60 g)
Gör så här
-
Börja med marängerna. Sätt ugnen på 100 grader, varmluft.
-
Vispa äggvitor, ättiksprit och hälften av strösockret med elvisp i en bunke (helst rostfri) ca 2 minuter. Tillsätt resterande strösocker och fortsätt vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt runt med en slickepott.
-
Spritsa eller klicka maränger på 2 bakpappersklädda plåtar. Sätt in plåtarna ovan och under varandra i ugnen ca 1 timme. Stäng av och låt stå på eftervärme ca 30 minuter.
-
Häll av och skär persikorna i mindre bitar eller tunna klyftor. Vispa grädden lätt.
-
Blanda lemon curd och vatten i en kastrull. Värm till en sås.
-
Varva vaniljglass, lättvispad grädde, persikor, maränger och hallon på ett stort fat. Ringla över lemon curd-såsen och stick ner bitar av butter crisps. Garnera med myntablad.
Tips!
Pudra lite hallonpulver på marängerna före gräddning för extra mycket smak, du hittar pulvret i välsorterade mataffärer. Förenkla med färdiga (hallon)maränger eller genom att bryta bitar av färdiga marängbottnar.