Recept
Fänkålssotad laxtataki med sojadipp
Matcha den lätt, rena smaken av ett klassiskt tyskt lageröl i stilen helles till en riktigt fin sushilax som du gnider in med rostade, mortlade fänkålsfrön, bränner av och sedan skär i små munsbitar. Doppa dessa i en god japansk soja, där sälta, umami och den milda lakritstonen från fänkålsfröna får både maten och drycken att lyfta på ett läckert sätt.
Ingredienser
- 150 g sushilax skuren i 1 eller 2 längder
- 2 msk hela fänkålsfrön
- 1 skivad salladslök
- färsk koriander
- salt
- Till servering
- 3 msk Kikkoman Original sojasås
Gör så här
-
Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna på högsta temperatur tills de är helt brända, ca 5 minuter. Rör runt med jämna mellanrum. Mortla sedan fröna till ett fint pulver (det blir en lakritsdoftande krydda som är god till både fisk, kött och grönsaker!).
-
Gnid in laxen med de mortlade fänkålsfrön och lite salt. Bränn den runt om i 30–60 sekunder med en brännare. Om du inte har en brännare kan du hastigt sota laxen runt om i en torr stekpanna på högsta temperatur tills den fått en liten bränd yta, men fortfarande nästan är helt rå. Linda in i plastfolie och låt marinera minst 15 minuter.
-
Vid servering: Skär laxen i 16 bitar. Lägg upp på små fat. Strö över salladslök och garnera med koriander. Häll sojan i små skålar att doppa laxbitarna i. Det går även bra att pensla på sojan, som på finare sushirestauranger.
Tips!
Servera laxtatakin som ett av flera hemgjorda tilltugg/snacks till en ölprovning hemma, där vi även ger förslag på färdiga snacks, för den som föredrar det.