Recept
Färska vårrullar med fruktig dippsås
Bjud på färska vårrullar i stället för tacos nästa gång det vankas fredagsmys. Lägg upp ingredienserna ”tacostyle” i olika skålar så kan alla göra sina egna kreativa fyllningar. Servera med en vårt förslag på dippsås, din personliga favorit eller flera olika såser.
Ingredienser
- 200 g skinn- och benfri laxfilé i bit (gärna Salmalax)
- 2 morötter
- 4 gröna sparrisar
- ½ gurka
- 2 mogna avokado
- 50 g bladspenat (eller mangold)
- 8–12 rispapper
- olika sorters sesamfrön
- olika sorters skott och groddar (t ex rödbetsskott och böngroddar)
- Fruktig dippsås
- 8 torkade aprikoser
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 2 msk färskriven ingefära
- 1 ½ msk Kikkoman Ekologisk sojasås
Gör så här
-
Börja med dippsåsen. Blötlägg aprikoserna i vatten ca 30 minuter. Häll av och mixa med övriga ingredienser. Späd eventuellt med vatten för en lösare konsistens.
-
Skär laxen i ca 2 cm tjocka strimlor längs med.
-
Skala och skär morötterna i tunna strimlor, gärna med hjälp av en grönsaksstrimlare, eller riv dem grovt på rivjärn. Hyvla sparris och gurka på längden med en potatisskalare eller med hjälp av en mandolin. Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Skär fruktköttet i skivor. Grovstrimla spenaten.
-
Vid servering: Fyll en rymlig bunke, form eller stekpanna med ljummet vatten. Doppa rispappret i vattnet ca 5 sekunder så att det mjuknar. Ta upp och lägg rispappret på en fuktad handduk. Strö över sesamfrön. Fyll med lax, grönsaker, skott och/eller groddar. Rulla ihop till tajta rullar. Dela på hälften. Servera med dippsåsen.
Tips!
Variera grönsakerna efter årstid och säsong. Det är också gott att lägga i färsk mango, färsk koriander, och så klart står det dig fritt att byta lax mot exempelvis räkor eller tofu.