Recept

Festlig rödvinssås med rökig chipotle

Ca 30 min
4

Rödvinssås är en given klassiker när det vankas stekt eller grillat kött. Att koka egen är ingen konst och kan preppas i god tid inför middagsbjudningen. Överraska smaklökarna genom att addera en lagom het pepparsås med rökig karaktär från chipotle i rödvinssåsen.

Ingredienser

  • 1 liten rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1–2 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås
  • 3 dl rött vin (oekat)
  • 3 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller koncentrerad fond)
  • majsstärkelse till redning
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala, dela och skiva löken. Skala och skiva vitlöken.

  2. Fräs lök och vitlök i hälften av smöret i en kastrull ca 3 minuter tills det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt socker, lagerblad och timjan. Fortsätt fräsa tills sockret har karamelliserat.

  3. Häll på TABASCO® Chipotle pepparsås och vin. Koka upp och sjud utan lock tills halva mängden återstår. Häll på buljongen. Sjud tills halva mängden återstår. Sila såsen.

  4. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret.


    Tips!
    Den rökiga rödvinssåsen är god i all enkelhet till stekt/grillat kött och en fräsch grönsallad, men det är inte fel att komplettera med en krämig, vitlöksdoftande potatisgratäng!

Upptäck en annan sås eller röra