Recept
Festlig rödvinssås med rökig chipotle
Rödvinssås är en given klassiker när det vankas stekt eller grillat kött. Att koka egen är ingen konst och kan preppas i god tid inför middagsbjudningen. Överraska smaklökarna genom att addera en lagom het pepparsås med rökig karaktär från chipotle i rödvinssåsen.
Ingredienser
- 1 liten rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 1 tsk rörsocker
- 1 lagerblad
- ½ tsk torkad timjan
- 1–2 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås
- 3 dl rött vin (oekat)
- 3 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller koncentrerad fond)
- majsstärkelse till redning
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Skala, dela och skiva löken. Skala och skiva vitlöken.
-
Fräs lök och vitlök i hälften av smöret i en kastrull ca 3 minuter tills det mjuknar utan att ta färg. Tillsätt socker, lagerblad och timjan. Fortsätt fräsa tills sockret har karamelliserat.
-
Häll på TABASCO® Chipotle pepparsås och vin. Koka upp och sjud utan lock tills halva mängden återstår. Häll på buljongen. Sjud tills halva mängden återstår. Sila såsen.
-
Red av såsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör ner resten av smöret.
Tips!
Den rökiga rödvinssåsen är god i all enkelhet till stekt/grillat kött och en fräsch grönsallad, men det är inte fel att komplettera med en krämig, vitlöksdoftande potatisgratäng!