Recept
Frasig smördeg med grönkål och saffransmarinerade räkor
Med färdig smördeg kan du enkelt få till ett festligt tilltugg till säsongens alla mingel. Här bjuder matkreatören Jenny Finn på en variant som toppas med bland annat saffransmarinerade räkor, smetana och härlig grönkål. Lyxigt och gott!
Ingredienser
- 0,5 g saffran
- 1 msk apelsinjuice
- 1 rulle kyld smördeg (à 250 g)
- 1 vitlök
- 1 ägg
- 1/2 färsk chili
- 2 dl riven västerbottenost
- 3 msk smetana
- 400 g skalade räkor
- Strimlad grönkål
- Olja
- Salt och svartpeppar
- Till servering
- Rostade solrosfrön
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala och riv vitlöken. Finhacka chilin.
-
Blanda 3 msk olja, apelsinjuice, saffran, chili, vitlök tillsammans med salt och peppar i en bunke. Tillsätt räkorna och ställ åt sidan.
-
Rulla ut smördegen på en plåt. Bred på smetana tills att du har 1 cm kant kvar runtom degen. Pensla kanten med ägg. Lägg på västerbottenost.
-
Sätt in i mitten av ugnen i 10 minuter.
-
Massera grönkålen i lite olja under tiden som smördegen är i ugnen.
-
Ta ut plåten och lägg på grönkål över degen. Sätt in plåten igen tills smördegen är luftigt frasig och har fått fin färg, ca 5-10 minuter.
-
Vid servering: Skär smördegen i 16 bitar. Garnera med marinerade räkor och rostade solrosfrön.