Recept

Friterad blomkål med sumac och hummus

Ca 40 min
4

Doppa rå blomkål i frityrsmet och fritera till det krispigaste snackset. Sedan är det bara att dippa din friterade blomkål i en len och tahinistinn hummus med soltorkade tomater. Se det som ett suveränt snacks i sig eller servera som en del av en större mezebuffé.

Ingredienser

  • 1 litet blomkålshuvud
  • frityrolja
  • flingsalt
  • Frityrsmet
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk majsstärkelse
  • 1 msk sumac
  • 2 dl ljus lageröl
  • Till servering
  • 1 förpackning Mezete Gourmet Hummus Sun Dried Tomatoes (à 215 g)
  • limeklyftor

Gör så här

  1. Frityrsmet: Blanda vetemjöl, bakpulver, majsstärkelse och sumac i en skål. Rör försiktigt ner öl och låt smeten svälla ca 15 minuter.

  2. Hetta upp rikligt med olja i en stor kastrull eller värm en fritös till 180 grader.

  3. Doppa blomkålen i frityrsmeten, se till att den täcker helt runt om. Lägg ner i oljan eller fritösen och fritera gyllene i några minuter.

  4. Ta upp blomkålen med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt.

  5. Vid servering: Lägg upp hummusen i en skål. Pressa lite limejuice över blomkålen och dippa i hummusen.


    Tips!
    Ringla lite olivolja på hummusen. Toppa med sumac och Maldon® havssalt. Blomkålen går bra att byta ut mot ASC-märkta vannameiräkor eller MSC-märkta kungsräkor.

Fritera mera (och pankopanera!)