Recept
Gravad senapslax
I många recept på gravad lax ingår grovkrossad vitpeppar som ingrediens. Här ersätter vi det med det heta senapspulvret från Colman’s som bidrar till att ge den gravade laxen mer karaktär. Du bara blandar det med socker och salt, gnider in och gravar som vanligt.
Ingredienser
- 1 kg laxfilé (mittbit med skinn och ben)
- ½ dl salt
- 1 dl strösocker
- 2 msk Colman´s senapspulver
- ½ dl grovhackad färsk dill
Gör så här
-
Frys färsk lax minst 3 dygn om den är vildfångad (odlad, färsk lax behöver inte frysas, enligt Livsmedelsverket).
-
Ta bort eventuella ben i fisken, men låt skinnet vara kvar. Skär laxen i två bitar.
-
Blanda salt, socker och senapspulver. Gnid in blandningen ordentligt på laxens köttsidor. Strö över dillen.
-
Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg på en tallrik och låt stå i rumstemperatur tills kryddblandningen har smält in, 1–2 timmar.
-
Lägg laxen i dubbla plastpåsar, knyt ihop och låt grava i kylen 2–3 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
-
Vid servering: Skrapa bort kryddor och dill. Skär laxen i tunna skivor. Servera gärna med hemgjord hovmästarsås.
Tips!
Lax som blir över går utmärkt att frysa. Ett tips är att frysa in den i skivor med plastfolie emellan, så är det lätt att ta fram exakt den mängd du behöver från gång till gång.