![](/contentassets/fbd62b6b7b5e47a6ac1ac9257a97814a/salt-kolasas-med-japansk-soja-v2-1x1.jpg?w=1800&quality=90&format=&mode=crop)
![](/contentassets/bac9a2ae900c4d89bad55fa1cc9d7325/gravlaxsas-med-kaffe-21x9.jpg?w=1800&quality=90&format=&mode=crop)
Recept
Gravlaxsås med kaffe
Ca 5 min
4
Om du inte redan visste att lax och kaffe är en klockren smakkombination kommer du bli varse om det när du rör ihop den här gravlaxsåsen. Med basen i ett pikant senapspulver ger kaffet sedan en tyngre, mustigare ton som passar utmärkt till just gravad lax.
Ingredienser
- 2 msk strösocker
- 1 ½ msk Colman’s senapspulver
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk kallt bryggkaffe
- 1 ½ dl neutral rapsolja
- 1 knippe finskuren dill
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Vispa ihop socker, senapspulver, vinäger och kaffe.
-
Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under vispning. Rör ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
-
Servera gravlaxsåsen till gravad lax eller gravad morot.
Tips!
Gravlaxsåsen är också god till färsk krabba eller varmrökt lax. Blanda den då gärna med ½ dl crème fraiche för en mildare smak och krämigare textur.