Recept
Grekisk sallad med friterad fetaost
Vissa säger att friterad snickersglass är världens godaste efterrätt. Receptmakaren Ylva Bergqvist kontrar med det hon kallar för världens godaste greksallad med friterad fetaost, gurka, tomater och paprika. Servera gärna med en bit bröd så du kan moppa upp allt gott som lägger sig på botten av tallriken.
Ingredienser
- 1 rödlök
- 1 gurka
- 1 grön paprika
- 6–8 tomater (gärna olika färger)
- 300 g fetaost
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 dl panko eller sesamfrön (eller hälften av vardera)
- 100 g svarta oliver (t ex kalamata, urkärnade)
- neutral rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
- Vinägrett på rödvinsvinäger
- ½ finhackad vitlöksklyfta
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk torkad oregano
- 2 msk rödvinsvinäger
- 4 msk olivolja
Gör så här
-
Skala rödlöken och skär den i tunna skivor.
-
Skär gurkan, paprikan och tomaterna i bitar som passar din smak, det är inte så himla noga. Strö över lite salt och låt stå.
-
Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål eller skaka dem i en burk med lock. Salta och peppra.
-
Torka av fetaosten. Vänd den i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i panko. Stek eller fritera osten frasig i rikligt med rapsolja. Vid fritering ska oljan hettas upp till 180 grader.
-
Blanda gurka, tomater och paprika med dressingen och lägg upp på ett stort fat. Lägg på osten i bitar. Toppa med oliverna och löken.
Tips!
Addera lite fisksås i vinägretten för extra sälta och umami, det smakar särskilt gott varma sommardagar. Blir du hooked på pankofriterad fetaost kommer du mest troligt att älska SMAKAs pankofriterade burrata med ugnsrostade tomater! Och vill du lära dig mer om det asiatiska ströbrödet panko, bara klicka här.