Recept
Grillad flankstek med gemsallad och padrones
Flankstek är en mör och smakrik styckningsdetalj som är perfekt att grilla. Tillsammans med grillad, marinerad gemsallad, sojagrillade padrones och färdig ajvar relish på burk blir det en härlig braai. Särskilt till ett fruktigt och smakrikt sydafrikanskt rött vin i glaset.
Ingredienser
- ca 800 g flankstek
- Maldon® havssalt
- salt och nymalen svartpeppar
- Marinerad gemsallad
- 2 gemsallad
- ½ dl olivolja
- 1 ½ tsk riven färsk ingefära
- 1 tsk TABASCO® Grön pepparsås
- 1 tsk Kikkoman Original sojasås
- finrivet skal och juice av 1 lime
- 1 nypa strösocker
- Sojagrillade padrones
- ½ dl olivolja
- 1 msk Kikkoman Original sojasås
- 100 g pimientos de padrón
- Till servering
- 1 dl ajvar relish
Gör så här
-
Börja med den marinerade gemsalladen. Halvera salladshuvudena längs med. Blanda övriga ingredienser i en skål. Pensla salladen runtom med blandningen, se till att den täcker överallt. Låt marinera ca 2 timmar.
-
Sojagrillade padrones: Rör ihop olivolja och soja. Lägg ner chilifrukterna i blandningen. Grilla runtom tills de har blivit mjuka och fått små blåsor på skinnet, använd gärna en grillform. Strö över havssalt vid servering.
-
Putsa köttet. Krydda med salt och peppar. Grilla köttet tills innertemperaturen i den tjockaste delen är 56–58 grader. Slå in i smörpapper och låt vila ca 10 minuter. Grilla salladen under tiden, ett par minuter per sida.
-
Skär köttet i skivor tvärsöver fibrerna. Lägg upp på en grillbricka eller ett fat tillsammans med salladen. Strö över havssalt på köttet. Servera med padrones och ajvar relish.
Tips!
Ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat. Det ger ett bättre resultat när du sedan grillar det. Var noga med att skära köttet mot fibrerna, inte med. Marinad som blir över från salladen är god att ringla över vid servering.