Recept
Grillad örtmarinerad lammytterfilé med ljummen sötpotatissallad
Braai är det sydafrikanska sättet att grilla över öppen eld. Testa själv och lägg ört- och vitlöksmarinerat lammkött, bacon, rödlök, paprika och sötpotatis ovanpå den heta grillen. De grillade grönsakerna blir till en fräsch, ljummen sallad. ”Såsen”, som binder ihop alla smaker, häller vi i glaset – ett fruktigt och smakrikt rött vin, givetvis från Sydafrika.
Ingredienser
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rosmarinkvist
- 1 persiljekvist
- 600 g lammytterfilé
- 250 g sötpotatis
- 2 rödlökar
- 2 röda paprikor
- 1 paket bacon (140 g)
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 1 påse småbladig salladsmix (ca 65 g)
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Skala och krossa vitlöksklyftorna lite lätt. Grovhacka rosmarin- och persiljekvistarna.
-
Blanda vitlök, örter och ½ dl olivolja i dubbla plastpåsar. Lägg ner lammet och massera in marinaden. Låt marinera ca 30 minuter.
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala och halvera sötpotatisen. Lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och krydda med salt. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 minuter tills sötpotatisen är mjuk, men fortfarande har kvar ett lätt tuggmotstånd.
-
Skala och halvera rödlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i kvartar. Ringla över lite olivolja på grönsakerna och krydda med salt.
-
Ta upp lammköttet ur marinaden. Krydda det runtom med salt och peppar.
-
Grilla lökhalvorna runtom ca 15 minuter tills de är genommjuka. Grilla paprikan och sötpotatisen ca 5 minuter per sida till ordentligt grillad yta. Grilla lammet ca 5 minuter per sida tills innertemperaturen är 45 grader. Ta från grillen. Linda in i smörpapper och låt vila ca 10 minuter, då vilar köttet upp till ca 55 grader, det vill säga rosastekt. Grilla baconet ett par minuter tills det har fått fin färg.
-
Skär lök, paprika och sötpotatis i mindre bitar. Strimla baconet. Blanda med citronjuice, 3 msk olivolja och den småbladiga salladen. Smaka av med salt och peppar.
-
Vid servering: Skiva lammköttet. Servera med den ljumma sötpotatissalladen.
Tips!
För dig som ändå vill ha en liten ”klick” – gör en ört- och vitlökskräm! Skala och finhacka 1 liten vitlöksklyfta. Blanda med 2 dl smetana eller medelhavsyoghurt (10 %), 1 tsk flytande honung, ½ msk hackad rosmarin och 1 msk hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.