Recept
Grillad vitkål och lax med soja- och ingefärssås
Färsk lax är snabblagat och tacksamt att laga till många. Det är också en fisk som älskar japansk sojasås och asiatisk smaksättning överlag. Här kombinerar vi laxen med en soja- och ingefärssås innan den gör sällskap med en ponzunette-penslad vitkål på grillen.
Ingredienser
- 600 g vitkål
- 600 g laxfilé
- färska örter till garnering (t ex thaibasilika och/eller koriander)
- Ponzunette
- ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
- 2 msk honung
- 1 dl olivolja
- ½ tsk grovmalen svartpeppar
- Soja- och ingefärssås
- 1 dl Kikkoman Original sojasås
- ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
- ½ dl strösocker
- 1 ½ tsk finriven färsk ingefära
- 2 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 1 msk rostade sesamfrön
Gör så här
-
Dela vitkålen i 4 bitar.
-
Rör ihop ingredienserna till ponzunetten. Pensla kålen med hälften av blandningen.
-
Lägg kålen på grillen (använd gärna en grillform) och grilla tills den fått fin färg och är nätt och jämnt mjuk, det tar 25–30 minuter. Pensla med resten av ponzunetten ett par gånger under grillningen. Passa noga så det inte bränner.
-
Rör ihop ingredienserna till soja- och ingefärssåsen tills sockret har lösts upp.
-
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i folie. Pensla på lite av soja- och ingefärssåsen. Lägg foliepaketet på grillen när ca 15 minuter återstår av kålens tillagningstid. Grilla laxen till önskad innertemperatur, godast är när den med en liten rå kärna kvar i mitten.
-
Garnera laxen med färska örter. Servera med den grillade vitkålen, resten av soja- och ingefärssåsen samt gärna en skål sushiris.
Tips!
Självklart kan du tillaga vitkålen och laxen i ugnen. Börja med kålen och baka 20–25 minuter på 200 grader. Sänk ugnen till 150 grader och tillaga laxen till en innertemperatur i på 48–56 grader i den tjockaste delen, beroende på hur pass mjäll och saftig du föredrar den.