Recept
Grillad pilgrimsmussla och nektarin med ”grillad chimichurri”
Grillade pilgrimsmusslor i sitt skal blir här till en läcker förrätt. I skalet lägger vi också söt, grillad nektarin och en syrlig chimichurri med grillad paprika, lök och färska örter. Receptet är särskilt framtaget till att matcha ett friskt och fruktigt albariñovin från Uruguay där flera av vinets aromer går igen i maten för att skapa ett extra smakfullt möte.
Ingredienser
- 4 pilgrimsmusslor (gärna med skal)
- 1 nektarin
- olivolja
- salt
- korianderblad till garnering
- Grillad chimichurri
- 1/6 röd paprika
- ¼ gul lök
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 msk hackad koriander
- 1 msk hackad persilja
- 2 msk olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
Gör så här
-
Börja med chimichurrin. Krydda paprika och lök med salt. Ringla över lite olivolja. Grilla grönsakerna ca 5 minuter, tills de är mjuka med en rejält grillad yta. Skär grönsakerna i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda paprika, lök och vitlök med koriander, persilja, olivolja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt.
-
Dela, kärna ur och skär nektarinen i 4 klyftor.
-
Öppna och rensa pilgrimsmusslorna om de är i sitt skal. Frigör musslorna och ta bort den lilla muskeln som sitter på ena sidan (gäller även för musslor utan skal).
-
Krydda nektarin och pilgrimsmusslor med salt. Ringla över lite olivolja.
-
Grilla nektarinklyftorna ett par minuter tills de har fått en fin grillad yta.
-
Grilla pilgrimsmusslorna på absolut högsta temperatur ca 1 minut på varje sida.
-
Lägg upp nektarin och musslor i 4 små djupa skålar (eller i pilgrimsmusselskalen). Skeda över chimichurrin. Garnera med ett par korianderblad.
Tips!
Färska pilgrimsmusslor i sitt skal hittar du främst i specialiserade fisk- och skaldjursbutiker eller i en livsmedelsaffär med en välsorterad fisk- och skaldjursdisk.