Recept
Grillspett "Yakiton" med raw slaw och jordnötssås
Yakiton är japanska för grillspett med fläskkött, till skillnad från yakitori som är grillspett med kyckling. Köttet läggs först i en marinad med bland annat ponzusås som ger en härlig fräschör och djup umamismak. Bjud med en raw slaw och hemgjord jordnötssås.
Ingredienser
- 600 g fläskkarré eller fläskfilé
- ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
- ½ dl TABASCO® Sriracha pepparsås
- ½ dl ljus sirap
- ½ msk sesamfrön
- Raw slaw
- 200 g vitkål
- 100 g morot
- 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
- 2 msk Sesamolja
- 2 msk Kikkoman Ponzu Lemon
- ½ dl grovhackade jordnötter
- 1 kruka koriander
- Jordnötssås
- 1 dl slätt jordnötssmör (t ex Skippy´s)
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
- 1 msk honung
- 1 ½ dl vatten
- 1 ½ msk TABASCO® Sriracha pepparsås
Gör så här
-
Putsa köttet och skär i jämnstora, mindre bitar.
-
Rör ihop ponzusås, TABASCO® Sriracha pepparsås och sirap. Häll i dubbla plastpåsar. Lägg i köttet och förslut påsarna ordentligt. Massera in marinaden i köttet. Låt marinera minst 1 timme. Gör resten under tiden.
-
Raw slaw: Strimla kålen fint, gärna med hjälp av en mandolin. Skala och riv eller strimla moroten. Blanda kål, morot, sushi-risvinäger, sesamolja, ponzusås och jordnötter i en skål. Plocka bladen på koriandern och rör ner.
-
Jordnötssås: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Rör ner TABASCO® Sriracha pepparsås, börja med en mindre mängd och dosera till den hetta du föredrar.
-
Tänd grillen i god tid (eller sätt ugnen på 200 grader).
-
Trä upp köttet på spett. Strö över sesamfrön.
-
Grilla spetten runt om (eller lägg på en bakpappersklädd plåt och sätt in i mitten av ugnen tills spetten är klara, ca 15 minuter).
-
Lägg upp spetten på ett fat. Servera med raw slaw och jordnötssås.
Tips!
Det går alldeles utmärkt att byta fläskköttet mot kycklinglårfilé eller tofu. Servera med ris eller nudlar för en ännu matigare rätt.