Recept
Gulaschsoppa på nötfärs med senapsyoghurt
En riktigt matig och mustig gulaschsoppa som inte tar timmar på sig att bli klar är den du gör med nötfärs i stället för exempelvis högrev. Däremot får du gärna laga soppan dagen innan du tänker äta den, så smakerna hinner sätta sig. Servera med senapsyoghurt, en bit bröd och/eller fröknäcke samt gärna vispat, brynt sojasmör för en festligare känsla!
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 4 medelstora fasta potatisar
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 500 g nötfärs
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk hel kummin
- 1 msk Grey Poupon dijonsenap
- 1 msk Kikkoman Ekologisk Sojasås
- 1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)
- 1 liter köttbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
- några droppar TABASCO® Original Pepparsås
- smör och rapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
- färsk oregano till garnering
- Senapsyoghurt
- 2 dl medelhavsyoghurt (10%)
- ½ msk Grey Poupon dijonsenap
- 1 tsk honung
Gör så här
-
Skala, dela och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
-
Skala och tärna potatisen. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre tärningar.
-
Bryn nötfärsen i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta. Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré. Fortsätt fräsa ett par minuter. Tillsätt potatis, paprika, kryddor, dijonsenap, soja, krossade tomater och buljong. Koka upp och låt koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Smaka av med TABASCO® Original Pepparsås, salt och peppar.
-
Senapsyoghurt: Rör ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
-
Vid servering: Häll upp soppan i skålar. Servera med en klick senapsyoghurt och garnera med lite färsk oregano. En bit surdegsbröd och/eller fröknäcke, gärna tillsammans med vispat brynt sojasmör med miso, är gott till.
Tips!
Självklart går det lika bra att göra gulaschsoppan på vegofärs och byta ut mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ samt honung mot agavesirap, för en helt vegansk rätt.