Recept

Halloumistroganoff med linser och gremolata

Ca 30 min
4

Halloumi är den nya korven i vardagsfavoriten stroganoff, men det går lika bra med grillost eller varför inte eldost – Sveriges Gårdsmejeristers svar på halloumi. Oavsett vilken ost du väljer har du en naturlig smakhjälte i den japanska sojasåsen, så ta för vana att balansera din halloumistroganoff med det för djupare sälta och en god dos smakförhöjande umami.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 400 g halloumi
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 dl röda linser (ca 2 dl kokta)
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • ½ msk Grey Poupon dijonsenap
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • hackad persilja till garnering
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala, dela och strimla löken.

  2. Skär halloumin cm–tjocka stavar. Stek dem i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de får fin gyllene färg runt om. Ta upp och lägg åt sidan.

  3. Fräs löken mjuk och glansigt i 1 msk olja i stekpannan. Rör ner tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa ytterligare ett par minuter. Tillsätt linser, soja, dijonsenap, grädde, vatten och smulad buljongtärning. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Späd eventuellt med lite mer vatten. Blanda i den stekta halloumin. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.

  4. Servera halloumistroganoffen med ris, bulgur eller couscous och gärna en grönsallad.


    Tips!
    Toppa med gremolata för en fräsch smakbrytning. Blanda 1 finhackad vitlöksklyfta med finrivet skal av 1 citron, 1 msk färskpressad citronjuice, 1 ½ dl hackad persilja och/eller mynta samt 1 msk olivolja. För milt sting addera 1 tsk TABASCO® Grön pepparsås.

Fler goda rätter till veckomenyn