Recept
Hel kyckling i ugn – spatchcock chicken
Festlig (bjud)middag som inte kostar skjortan, det är hel kyckling i ugn det! Gnid in med en smakrik senapsrub och tillaga kycklingen ”butterflied” ovanpå säsongens grönsaker för ett snabbare och jämnare resultat. Servera med en sval senapskräm som karaktärsfull sidekick.
Ingredienser
- 1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
- 500 g kålrabbi
- 500 g rödbetor
- 2 morötter
- ½ dl pumpakärnor
- olivolja
- salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
- ev färsk timjan till garnering
- Senapsrub
- 2 msk Colman’s senapspulver
- 2 msk citronpeppar
- 1 msk flingsalt
- 1 tsk torkad timjan
- Senapskräm
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 1 finriven vitlöksklyfta
- finrivet skal av 1 citron
- 1 tsk flytande honung
- 1 msk Colman’s senapspulver
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt på en skärbräda. Klipp loss ryggbenet. Vänd så att bröstsidan kommer uppåt. Tryck till kycklingen över bröstbenet med handflatan så att den blir helt utfläkt.
-
Blanda ihop ingredienserna till senapsrubben.
-
Gnid in kycklingen med rubben på bägge sidor. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
-
Skala kålrabbi, rödbetor och morot. Skär i ca 3 cm stora bitar. Fördela runt om kycklingen på plåten. Ringla över 2 msk olivolja på grönsakerna. Strö över pumpakärnor och några nypor flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 82 grader intill lårbenet.
-
Senapskräm: Rör ihop crème fraiche, majonnäs, vitlök, citronskal och honung i en skål. Sikta ner senapspulvret och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
-
Servera kycklingen med grönsaker och senapssås. Garnera gärna med färsk timjan.
Tips!
Välj om möjligt majskyckling. Det blir ännu saftigare och godare!