Recept

Hel kyckling i ugn – spatchcock chicken

Över 60 min
4

Festlig (bjud)middag som inte kostar skjortan, det är hel kyckling i ugn det! Gnid in med en smakrik senapsrub och tillaga kycklingen ”butterflied” ovanpå säsongens grönsaker för ett snabbare och jämnare resultat. Servera med en sval senapskräm som karaktärsfull sidekick.

Ingredienser

  • 1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
  • 500 g kålrabbi
  • 500 g rödbetor
  • 2 morötter
  • ½ dl pumpakärnor
  • olivolja
  • salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
  • ev färsk timjan till garnering
  • Senapsrub
  • 2 msk Colman’s senapspulver
  • 2 msk citronpeppar
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk torkad timjan
  • Senapskräm
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk Colman’s senapspulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt på en skärbräda. Klipp loss ryggbenet. Vänd så att bröstsidan kommer uppåt. Tryck till kycklingen över bröstbenet med handflatan så att den blir helt utfläkt.

  3. Blanda ihop ingredienserna till senapsrubben.

  4. Gnid in kycklingen med rubben på bägge sidor. Lägg på en bakpappersklädd plåt.

  5. Skala kålrabbi, rödbetor och morot. Skär i ca 3 cm stora bitar. Fördela runt om kycklingen på plåten. Ringla över 2 msk olivolja på grönsakerna. Strö över pumpakärnor och några nypor flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 82 grader intill lårbenet.

  6. Senapskräm: Rör ihop crème fraiche, majonnäs, vitlök, citronskal och honung i en skål. Sikta ner senapspulvret och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

  7. Servera kycklingen med grönsaker och senapssås. Garnera gärna med färsk timjan.


    Tips!
    Välj om möjligt majskyckling. Det blir ännu saftigare och godare!

Plåtmat när den är som bäst