Recept
Helgrillad seabream med grillade grönsaker och brynt hasselnötssmör
Många drar sig för att grilla fisk, men att helgrilla seabream är ingen konst! Fyll fisken med citron och basilika. Grilla tillsammans med sparris, färsklök och mer citron. Bjud med färsk spenat och det mest ljuvliga brynta hasselnötssmöret. Allt som allt blir det en klockren rätt till ett friskt och fruktigt vitt, ekfatslagrat sydafrikanskt vin gjort på chardonnay.
Ingredienser
- 2 ½ citroner
- 1 kruka basilika
- 3 hela seabream (fjällade och urtagna)
- 300 g grön sparris
- 6 färsklökar
- 1 påse bladspenat (ca 65 g)
- olivolja
- salt
- Brynt hasselnötssmör
- 50 g hasselnötter
- 125 g smör
Gör så här
-
Skär den halva citronen i skivor. Ta loss basilikabladen. Salta fisken ordentligt runtom och inuti med salt. Fyll med citronskivor och basilikablad.
-
Brynt hasselnötssmör: Grovhacka hasselnötterna. Lägg nötter och smör i en kastrull. Koka upp på medelvärme. Fortsätt koka under omrörning tills smöret är lätt brynt och doftar riktigt nötigt. Ta från värmen. Fortsätt vispa ytterligare någon minut så att det inte bränner i botten. Varmhåll på låg temperatur eller värm strax före servering.
-
Bryt eller skär av den nedre, torra delen av sparrisen. Ansa färsklöken. Halvera de 2 hela citronerna.
-
Ringla lite olivolja över fisken. Grilla 7–8 minuter på varje sida tills fiskköttet lossnar från ryggbenet, använd gärna ett grillhalster.
-
Olja och salta sparris och färsklök. Grilla grönsakerna ca 5 minuter runtom. Lägg på citronerna med snittytan nedåt och grilla tills de har fått en fint grillad yta.
-
Vid servering: Lägg upp fisken på ett fat. Pressa över den grillade citronen. Blanda grönsakerna med spenaten på ett annat fat. Häll på hasselnötssmöret. Servera genast.
Tips!
Seabream är en otroligt bra fisk att helgrilla. Den kallas även för guldsparid eller guldbraxen och lever till största delen i Medelhavet och Atlanten. Du hittar den i specialiserade fisk- och skaldjursbutiker eller i en livsmedelsaffär med en välsorterad fisk- och skaldjursdisk.