Recept
Hemgjord hovmästarsås
Det är mer än okej att ta genvägar i köket. Men hemgjord hovmästarsås är verkligen något som du vinner otroligt mycket på att göra själv. Här är det ultimata receptet på hemgjord hovmästarsås som gör att du aldrig kommer vilja köpa färdig hovmästarsås på burk igen.
Ingredienser
- 1 msk Grey Poupon Old Style dijonsenap
- 2 msk svensk senap
- 3 msk farinsocker
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk Kikkoman Original sojasås
- ½ tsk worcestersås
- 1 ½ dl neutral rapsolja
- 1 dl finskuren dill
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här
-
Rör ihop båda senapssorterna, farinsocker, vinäger, soja och worcestersås i en bunke.
-
Häll i oljan först droppvis, sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning till en tjock sås.
-
Tillsätt dillen. Smaka av med salt och peppar.
-
Servera gärna hovmästarsåsen till gravad lax (såsen håller cirka 1 vecka i kylen).
Tips!
Tillsätt ett par matskedar kall espresso (t ex Arvid Nordquist Molto, Giusto eller Nero) eller mörkrostat bryggkaffe i såsen (t ex Arvid Nordquist Selection Reko eller Amigas). Det ger den en tyngre, mustigare ton samtidigt som kaffe och lax är en klockren smakkombination.